GAZİANTEP (İHA) - Japon Prensi Tomohito Mikasa'nın Türkiye-Suriye sınırında bulunan Karkamış harabelerinin ortaya çıkarılmasına talip olduğu öğrenildi.
Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, Antik Çağ'da Doğu'nun önemli şehirlerinden biri olan Karkamış'ta bulunan harabelerin ortaya çıkarılması için arkeolog olan Japon Prensi Tomohito Mikasa'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettiğini bildirdi. Japon Prensi'nin kazı müracaatı sonrası bölgede bazı çalışmalar başlatıldığını kaydeden Demir, öncelikle kazı yapılacak alanda yer alan 600 dönümlük mayınlı arazinin temizleneceğini bildirdi. Mayınlı arazinin temizliği için Genelkurmay Başkanlığı'ndan Özel İdare Genel Sekreterliği'ne gerekli iznin verildiğini vurgulayan Demir, "Mayın temizliği izni çıktıktan sonra biz de çalışmalara başladık. Öncelikle 600 dönümlük mayınlı arazinin temizliği için 1 milyon YTL ödenek ayırdık. Şimdi ihale işlemleriyle ilgili çalışmalar sürüyor. Mayın temizliği ihale edildikten sonra hemen çalışmalar başlayacak. Mayınları 1.5 yılda temizleyerek bölgeyi kazı çalışmasına hazır hale getirmeyi planlıyoruz" dedi.
Karkamış harabelerinin tarihte çok önemli yeri olduğunu vurgulayan İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, "Japon Prensi'nin müracaatından sonra Kültür Bakanlığı bu konuda bize bilgi verdi. Ancak bölgede yapılacak kazı çalışmasıyla ilgili son kararı Kültür Bakanlığı verecek. Biz kazı yapılacak alanı mayından temizleyeceğiz. Sınır bölgesinde bulunan tarihi ve kültürel varlığın kurtarılması çok önemli" diye konuştu.
Bu arada arkeolog prens Tomohito Mikasa'nın Karkamış'ta kazı yapabilmek için 20 yıldan beri uğraş verdiği öğrenildi. Mikasa'nın bu yıl bir kez daha konuyla ilgili müracaatta bulunması üzerine çalışmaların başlatıldığı bildirildi.
Karkamış harabeleri Suriye sınırında bulunan Karkamış ilçesinin güneyine düşen ve bir kısmı Suriye topraklarında bulunan bir antik kenttir. Yapılan kazılardan kentin Neolitik Dönem'den beri iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Gılgamış Destanı geç Hitit döneminde Karkamış şehrinin ortostatlarında tasvir edilmiştir. Buradan elde edilen eserler günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.