YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arkeoloji Parkını, 3D Teknolojisi Zenginleştirecek

DENİZLİ (AA) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) uzmanları, Bursa Aktoprak arkeoloji alanında toprak altındaki objelerin benzerlerini üreterek, devam eden kazılar süresince sergilenmesini sağlayacak.

Pamukkale Üniversitesi uzmanları, Bursa Aktoprak arkeoloji alanında toprak altındaki objelerin benzerlerini üreterek, devam eden kazılar süresince sergilenmesini sağlayacak. PAÜ Teknokent'te üç boyutlu teknolojiyle "protez vücut" üreten Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu teknolojinin birçok alanda hizmet verebileceğini bildirdi. Bu kapsamda, Bursa'da Türkiye'nin ilk arkeoloji parkının oluşturulma çalışmalarına 3D teknolojisiyle katkı sağlayacaklarını kaydeden Boz, kazıları 2004 yılından bu yana süren alanda, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul'ın desteğiyle çalışma yapacaklarını kaydetti. Kazı alanının, yerleşik kavimlerin Neolitik dönemde ilk durağının olması nedeniyle önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Boz, şu bilgileri verdi: "Kazı alanında tarayıcılarla toprak altından çıkarılmayı bekleyen objeleri tespit edeceğiz. Hassas tarayıcılarımızla bu objelerin şekillerini bilgisayarlarımıza yükleyerek, benzerlerini üreteceğiz. Bu objeler gün yüzüne çıkarılıncaya kadar, ürettiğimiz objeler arkeoloji parkında sergilenerek, ziyaretçiye o bölgedeki kazılarda çıkarılacak malzemeleri gösterecek. Adeta tarihi canlandıracak." - 3D yazıcıda suikast silahı üretimi Yaptıkları çalışmalarla 3D teknolojisinde Türkiye'nin öncü olmasını arzuladıklarını ifade eden Boz, yalnızca medikal olarak değil diğer sektörlerde de farkındalık yaratmak istediklerini kaydetti. Bu teknolojiye Amerika'da önemli destekler verildiğini dile getiren Boz, iki ay önce ABD'deki bir şirketin aynı teknolojiyle silah ürettiği bilgisinin basında yer aldığını bildirerek, şöyle konuştu: "Biz de 3D teknolojiyle silah üretimini yaparak, balistik biliminde çok çarpıcı ve şaşırtıcı sonuçlara yol açılabileceğine dikkati çekmek istiyoruz. Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı ev sahipliğinde 16-17 Kasım tarihlerinde yapılacak Anadolu Adli Bilimler Kongresinde bununla ilgili uyarı amaçlı sunum gerçekleştireceğiz. Bu teknoloji iyi ellerde olur, kurumsal destek sağlanırsa insanlığın yararına etkileri olur. Kötü ellerde yapılırsa çok yıkıcı olabilir. 5 yıl sonra bu teknolojiyi iyi düşünceli insanların yanında kötü düşünceli insanlar da elde edebilecek." Teknolojideki hızlı ilerlemenin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Boz, birkaç yıldaki gelişmelerin şu an üretici durumundaki Türkiye'yi tekrar tüketici haline getirebileceğini savundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler