Arpa, tahıl grubunda olan bir bitki olarak neredeyse pek çok bölgede yetişir. İçerdiği lif, mineraller, B vitamini, çinko, magnezyum ve selenyum ile oldukça faydalıdır. Yerleşik hayata geçildiğinden beri toplumların hayatında önemli bir yer edinmiştir. Babiller ve Sümerler dönemlerinde taneleri ölçü birimi olarak kullanılan arpa, günümüzde ekmek, kek, çorba, bira, kahve ve çay yapımında kullanılan bir tahıldır.
Uzak Doğu'da neredeyse suyun yerini alacak kadar çok tüketilen arpa çayı, son zamanlarda ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Arpayı kavurarak çay elde edenler ya da arpa çayını aktarlardan temin edenlerin birçoğunun bu tahıl çayını zayıflamak için içtiğini söyleyebiliriz.
Arpa çayı, içeriğinde bulunan lif ve B vitamini sayesinde sindirim problemlerine iyi gelir. Özellikle sindirim sorunu yüzünden sürekli şişkinlik yaşayanlar için alternatif bir çözümdür. Gece terlemelerini önler. Menopoz dönemindeki kadınların sıklıkla yaşadıkları terlemelere iyi gelir. Arpa çayının zayıflama etkisinin belirgin şekilde görülebilmesi için günde en fazla 2 kez olmak kaydıyla düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bu süreçte özellikle yağ oranı yüksek ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.
Sindirim sorunları sebebiyle sürekli şişkinlik problemi olanlar ve özel dönemlerinde sindirim problemi yaşayan kadınlar, arpa çayını tüketerek rahatlayabilir. Lif kaynağı arpa çayı yardımı ile sağlıklı kilo verebilmek için öncelikle diğer beslenme alışkanlıklarını da gözden geçirmek ve bol su içmek gerekir.
Marketlerden ya da aktarlardan sallama çay olarak temin edilebilen arpa çayı, sıcak suya atılarak hazırlanabilir. Öte yandan arpa evde kavrularak da çayı elde edilebilir. Peki, arpa nasıl kavrulur? Arpa kavrulduktan sonra çayı nasıl hazırlanır?
1. Tavaya koyulan arpalar renkleri koyu kahverengi olana kadar kavrulur.
2. Kavrulmuş arpalar karabiber öğütücü yardımı ile ince toz haline getirilir. Karabiber öğütücünün mevcut olmaması halinde, arpa havanda dövülerek de aynı işlem gerçekleştirilebilir.
3. 1 litre suyu kaynatılır.
4. Kaynamış suya 3-4 kaşık arpa eklenir.
5. Arpanın kaynar suda 4 dakika demlenmesi beklenir.
6. Demlenen arpalar 15 dakika oda sıcaklığında soğumaya bırakılır ve ardından içime hazır hale gelir.
Arpa çayı tüketmenin normal şartlarda sağlığa zararlı bir etkisi yoktur. Ancak tüm bitki çaylarında olduğu gibi arpa çayının da günde en fazla 2 kere içilmesi tavsiye edilir. Öte yandan hamilelik ve emzirme dönemlerinde arpa çayı tüketilmemesi önerilir. Özellikle emzirme evresinde süt eksikliğine yol açabilir. Arpa, glüten içeren bir tahıl olduğu için glüten hassasiyeti olan kişilerin de arpa çayı tüketmesi önerilmez. Özellikle arpa, buğday ve tahıl gibi glüten içeren besinlere karşı alerjisi olan çölyak hastalarının arpa çayını tüketmemesi gerekir. Buna ek olarak arpa çayı içerdiği K vitamini dolayısıyla kanda pıhtılaşmaya yol açabilir. Bu nedenle arpa çayı tüketmeden önce doktora danışılması önerilir.