Japonya'daki Tokyo Üniversitesi'nden bilim insanları, dolunayın ya da yeni ayın güçlü deprem üzerinde etkili olabileceğini ileri sürdü. Japon araştırmacılar Ay ve Güneş'in yeryüzündeki gelgit etkisinin görmezden gelinmeyecek kadar önemli olduğunu söylüyor. Dünya, Ay ve Güneş aynı hizaya geldiğinde, Ay'ın ve Güneş'in çekim güçlerinin çok arttığı ve bu durumun dolunay ve yeni ay hâlinde de gözlemlendiği belirtiliyor. Söz konusu çekim güçleri denizdeki gelgite neden oluyor ve çekim gücünün şiddeti artınca gelgitin daha büyük olmasını sağlıyor. Bu bilimsel verilerden yola çıkarak araştırmada Dünya genelindeki depremler ile gelgitlerin büyüklükleri kıyaslandı. İncelemenin sonucunda son 20 yılın en büyük depremlerinin en büyük gelgitlerin yaşandığı dönemde, yani Ay'ın dolunay ve yeni ay evresinde olduğu zamanlarda meydana geldiği belirlendi.
KUZEY KORE'NİN NÜKLEER TESTİ DEPREME YOL AÇTI!
ENDONEZYA, ŞİLİ, JAPONYA...
Endonezya'da 220 bin kişinin öldüğü 2004 tarihli sarsıntı, Şili'de 553 kişinin hayatına mal olan 2010'daki 8.8'lik deprem ve Japonya'da 19 bin kişinin öldüğü 2011 depreminde benzer bir etkinin var olabileceği düşünülüyor.
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Akhisar ilçesinde meydana gelen ve artçı sarsıntıların yer yer devam ettiği depremlerle ilgili çarpıntı açıklamalar yaptı. "Bu küçük depremler artıkça daha büyük bir yırtılmayı getirecektir" diyen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bölgedeki faylar hakkın bilgi verdi. Üşümezsoy, "Akhisar'da geçen hafta olan iki büyük deprem sonrası oluşan hareketlilik Akhisar'a dikkat çekmemiz gerektiğini gösterdi. Uzun zamandır bölgece deprem olmamıştı bu faylarda streslerin biriktiğini, stres sonucu bu fayların yırtıldığını gördük. Bu küçük depremler artıkça daha büyük bir yırtılmayı getirecektir. Bunun anlamı da büyük bir olacağı tanısıdır. Bu bölgedeki faylar Güneydoğudan gelen normal fay sistemi ile Kuzey-Güney yönünde batıdan çevreleyen yanal atımlı fay sistemlerinin kesiştiği faylardır. Kesiştikleri nokta çekmece rafının rayları gibi birbirine paralel giden bir parçadır" dedi.
'KIRILIRSA 6 VE ÜSTÜ DEPREMLER ÜRETEBİLİR'
İlçenin kentleşmesi konusunda da uyaran Prof. Dr. Şener Üşümezsoy şöyle devam etti:
"Böyle bir olayda nedir?' diye sorarsak dirsek şeklindeki bu fayda yırtılmanın yüksek olduğu ve yüzeye yakın olduğu için yıkma riskinin büyük olduğunu gösterir. Burada oluşacak depremler daha uzun aralarla olacağını ama ortaya çıkacak enerjinin çok büyük olacağını gösteriyor. Bu faylar Akhisar ve köylerinin hemen yakınından geçen faylardır. Kolay kırılmayan bu tabakalar gözükmedikleri için şehirleşmede dikkatli davranamadık. Bu faylar yakın zamanda kırılabilir veya kırılmaz yapılaşmayı kırılacak fay sistemine göre düzenlemekte yarar vardır. Zemini de sağlam olmayan Akhisar'daki yapılaşma kriterlerinde bu konu dikkate alınmalıdır. 10 kilometrekare bir alan kırılırsa çok rahat 6 ve üstü depremler üretebilir."