HABER

Artan hapşırık, alerji belirtisi olabilir

İSTANBUL (İHA) - Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, havaların soğumasıyla birlikte artan solunum yolu enfeksiyonlarından en çok etkilenen grubun astımlı çocuklar olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Reha Cengizlier, kışın yaklaşması ile birlikte kapalı yerlerde harcanan zamanın ve bununla birlikte kalabalık ortamlarda daha çok bulaşan solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Özellikle hapşıran, burnu akan, nefes almakta zorluk çeken çocuklara bu dönemde daha sık rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Cengizlier, üst solunum yolu enfeksiyonlarından en çok etkilenen grubun astımlı çocuklar olduğunu dile getirdi. Astımlı çocukların solunum yollarının diğer çocuklara göre daha hassas olduğunu vurgulayan Cengizlier, hastalık dönemiyle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Astım hastası çocuklar çok daha kolay hastalanır. Solunum yolu enfeksiyonları da astımın daha kötüleşmesine, daha sık atak geçirilmesine yol açar. Zamanla kalıcı hasar gelişme riski artar. Bu bir kısır döngü halindedir. Her iki hastalık birbirini olumsuz etkiler ve olumsuz gelişmelere neden olur."

Prof. Dr. Reha Cengizlier, olumsuz etkiye katkıda bulunan faktörleri ise şu şekilde sıraladı:

"Soğuk hava: Solunum yolu enfeksiyonları soğuk havada daha rahat bulaşır. Bunda kapalı mekanlarda, daha yakın temas ortamlarında bulunmanın da rolü vardır. Vücut direncinin düşmesi de katkıda bulunur.

Kapalı mekanlarda bulunma: Öksüren, aksıran hastaların havaya yaydığı damlacıklar içindeki mikroplar, solunum yolu ile başka insanlara hastalık bulaştırır. Kalabalık alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi toplu ortamlar, bulaşma için uygun ortamlardır. Bir de okullar ve kreşler de önemlidir. Bazı ailelerin, bırakacak kimse olmadığı, zaman ayıramadığı, işten izin alamadığı gibi nedenlerle hasta çocuklarını okula göndermesi, hem kendi çocuğunun daha da hasta olmasına hem de diğer çocuklara hastalık bulaşmasına neden olur.

Ev içi alerjenler: Kış aylarında astım ataklarının artmasından en çok sorumlu olan gruptur. Özellikle ev tozu akarı alerjisi, küf alerjisi, hayvan tüy ve deri döküntüsü alerjisi olan çocuklar bu durumdan etkilenir. Daha çok kapalı mekanlarda yaşayınca, bu alerjenlerle daha çok, daha yakın ve daha uzun süreli temas, alerjinin alevlenmesine, astım krizi yaşanmasına yol açar. Ev tozu, akar böcekleri toz büyüklüğünde olup, yün eşyalar, halı tüyleri gibi ortamlarda yaşar. Havanın neminden sularını içerler.

Saçlı deriden dökülen kepeği düşünürseniz, bunun bir parçası, çok sayıda akar böceğinin beslenmesine yol açar. İşte insanlar, devamlı olarak, fark etmeden kepek ve deriden de benzer döküntüler saçar. Kış nedeniyle evlerimizi de ısıtınca; bu akarların yaşaması ve çoğalması için en uygun ortam hazırlanmış olur."

ODASINDA TÜYSÜZ EŞYA OLSUN Çocuğun yattığı odada yapılacak düzenlemelerle ev akarlarıyla ilgili önemli bir adımın atılacağının altını çizen Prof. Dr. Reha Cengizlier, "En azından çocuğun yattığı odada yapılacak bazı küçük düzenlemelerle akarlar bu büyük oranda azaltılabilir. Çünkü çocuğun uyku sırasında günün en az 3'te 1'ini geçirdiği ortamı düzenlemek, önemli bir korunma faktörüdür. Yatak odasında yün, kuştüyü, toz tutacak kalabalık eşya bulundurmamak, yere tüysüz sergi kullanmak en basit önlemlerdir. Çocuk yokken temizlemek, ıslak bezle odanın tozunu almak, içi doldurulmuş oyuncaklarla yakın teması önlemek de sayılabilir" dedi.

ÇOCUĞUN ODASINA EV HAYVANI GİRMEMELİ
Ev hayvanları ve küflerin de alerjileri artıracağını söyleyen Prof. Dr. Cengizlier, bunlar için yapılması gerekenleri ise şöyle ifade etti:
"Evcil hayvanlarla kış aylarında temas artar. Bu hayvanların deri ve tüy döküntüleri, tüylerini temizlemek için yalamaları, bu salya ve tükürük parçalarının buharlaşıp havaya karışması alerjiyi azdırır. Yine en azından çocuğun yatak odasına bu evcil hayvanların girmemesini sağlamak, kısmen yararlı olabilir. Banyolar, küfün yoğun olduğu bölgelerdir. En temiz banyo duvarlarında bile bir miktar küf bulunur. Banyo sırasında sıcak su buharı bu duvardaki küfün havaya dağılmasına yol açar. Nefes yolu ile de vücuda girer. Alerjisi olan çocuklar, banyo kuru iken ilk girip, fazla oyalanmadan yıkayıp çıkarılmalıdır. Genellikle annelerin şikayeti, çocuğu ne zaman banyo yaptırsa hastalandığı şeklindedir. Bunun da en önemli nedenlerinden birisi küftür. Kış aylarında astımın daha kolay geçmesi için en önemli konulardan birisi de tedavinin düzenlenmesidir. Çocuğun, şikayeti olmasa bile izlendiği sağlık biriminde kontrole götürülmesi, muayene ve gerekiyorsa tetkik yapılması, tedavisinin kış şartlarına göre
düzenlenmesi gerekir. Tabii verilen tedaviye tam uyum, şikayet oluşursa hemen doktora başvurmak da önemlidir."

En Çok Aranan Haberler