ANKARA (ANKA)-Dünyada petrol fiyatlarının anormal artışı alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacı artırırken, küresel ısınmanın etkisiyle yükselen gıda fiyatlarına bir darbede son dönemlerde sıkça rağbet gören biyo yakıttan geldi. Yurt dışında belli ölçüde izin verilen biyo yakıt kullanımının Türkiye'de giderek artması, gıda fiyat artışlarına doping etkisi yaptı.
Aymar Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Özyurt, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de trend haline gelen biyo yakıt kullanımının içinde bulunulan yağ krizini daha da kötüye götüreceğine işaret etti. Özyurt, rafine ayçiçeği yağı fiyatının 2.5 yılda yüzde 323 artış kaydettiğini belirtti.
Özyurt, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin yayın organı Infofarm dergisine yaptığı açıklamada, 2007 verilerine göre Türkiye'de tüketilen yağın yüzde 77'sini ayçiçeği, yüzde 14'ünü mısır ve yüzde 9'unu pamuk, soya, kanola gibi yağların oluşturduğunu belirtti. Türkiye'de çoğunlukla tercih edilen Ayçiçeği yağı tüketiminin her geçen sene daha da artış gösterdiğini kaydeden Özyurt, 1 kilo rafine ayçiçeği yağı fiyatının 1 Ocak 2006'da 0.97 YTL, 1 Ocak 2007'de 1.43 YTL, 1 Ocak 2008'de ise 2.15 YTL olarak belirlendiğini anımsattı. Rafine ayçiçeği yağı fiyatının 2007'ye göre yüzde 150 artış gösterdiğini dile getiren Özyurt, 2008 başından 18 Haziran'a kadar olan fiyat artışının yüzde 145 olarak gerçekleştiğini ve söz konusu fiyatın bugün itibariyle 3.12 YTL olduğunu ifade etti. Özyurt, 1 Ocak 2006'dan bugüne kadar 2.5 senedeki fiyat artışının yüzde 323 olduğunu belirtti.
"DURUMUN DAHA DA KÖTÜYE GİTMESİ BEKLENİYOR"
Söz konusu durumun daha da kötüye gitmesinin beklendiğini ifade eden Özyurt, küresel ısınma ve petrol fiyatlarının anormal artışının dünyada alternatif enerji kaynakları arayışını hızlandırdığını anlattı. Söz konusu arayış sonucunda gelinen en önemli noktanın biyo yakıtlar olduğunu dile getiren Özyurt, biyo yakıt kullanımının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaşarak, trend haline geldiğini kaydetti. Özyurt, "Ancak fark edilmeyen gerçek bu trendin içinde bulunduğumuz yağ krizini daha da kötüye götürmesidir. Küresel ısınmanın etkisiyle dünyada ve ülkemizde yağ ve yağlı tohum arzı azalmış, alternatif enerji arayışı sonucunda yağa olan talep artmış. Dolayısıyla bu trend bir zaman sonra büyük bir açığa neden olacak" dedi.
ALTERNATİF YAĞLAR DA KULLANILMALI
Ülke olarak söz konusu gidişata "dur" denilerek, yeni arayışlara girilmesi gerektiğini vurgulayan Özyurt, bu durumdan kurtuluş yolunun Türkiye'de rahatlıkla yetişebilen bitkilerden elde edilebilen yağları kullanmaktan geçtiğini ifade etti. Özyurt, "Bu nedenle zeytinyağının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve zeytinyağının yanında, Türkiye'de çok rahat yetişebilen ve kendi yağlarımızdan olan kanola ile pamukyağı üretiminin artması, dışa olan bağımlılığımızı azaltacak ve döviz çıkışlarını engelleyecektir. Tüketiciler açısından da daha sağlıklı yağlara yönelmeye zemin hazırlayacak" diye konuştu. (ANKA)