1950'li yıllarda hayvan yetiştiricileri, sığırları yemlerine az miktarda antibiyotik ekleyerek beslemenin hayvanların % 3 daha büyük olmasını sağladığını keşfettiler. Daha ağır hayvanlar, daha fazla et ve daha fazla kâr anlamına geliyordu.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde ardından gelen yıllarda, hayvanlara antibiyotik verilmesi patladı. Sadece o da değil, geleneksel olarak insanlara verilen antibiyotikler hayvanlara da verilmeye başlandı. Bu yöntem, hayvanların daha büyük olmasını sağladı ama bir yandan da hayvanlarda insanlar tarafından kullanılan antibiyotiklere dayanıklı bakterilerin sayısını artırdı.
Kırmızı et yemek, sizi ilaca dayanıklı bakterilerle maruz bırakır ve antibiyotik direncinizi artırır. Yani özetle, günümüzün kırmızı eti sizi hasta yapabilir ve bu hastalığın tedavi edilmesini de daha zorlaştırır.
2.. Kırmızı et yemek bağışıklık sisteminizi zayıflatır.
Eğer kırmızı et yemek insanlar için zararlıysa, etçil hayvanlar nasıl sadece et yiyerek hayatlarına devam edebiliyorlar? Yeni yapılan araştırmalar gösterdi ki, kırmızı ette bulunan Neu5Gc isimli bir şeker, etçil havanların vücudunda doğal yoldan bulunurken insanlarda bulunmuyor.
Sonuç olarak, kırmızı et yediğinizde vücudunuz Neu5Gc bileşenine zararlı bir bakteriymiş gibi tepki veriyor. Vücudunuz kendisine yabancı olan bu şekerle savaşmaya başlarken iltihaplanma oluşuyor ve bağışıklık sisteminiz zayıflıyor, bu da sizi diğer tehlikeli bakterilere, virüslere ve dolayısıyla hastalıklara daha açık hale getiriyor.
3. Kırmızı et kanser riskinizi yükseltir.
Yıllar boyu kırmızı et yemenin kansere yol açtığına dair söylentiler vardı ve bu şüphelerin gerçek olduğu artık kanıtlandı. Kırmızı et, daha lezzetli olması için veya daha uzun bir raf ömrü için işlemden geçirildiğinde ölümcül hale gelir.
Hatta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) işlenmiş eti, kanser için sigara içmekle aynı derecede risk kategorisine koyuyor.
Peki biftek gibi işlenmemiş etler? Bu tip etler de "kanserojen olması olası" şeklinde sınıflandırılıyor.
Şöyle güzel bir sebze yemeğine ne dersiniz:
4. Kırmızı et, Tip 2 Diyabete yol açabilir.
Tip 2 diyabet, pankreasın kandaki şeker seviyesini kontrol eden insülini üretmesini önleyen bir hastalık. Bu hastalık bir kere oluştuğu zaman, çoğu durumda kalıcı oluyor ve düzenli kontrol edilip tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor.
Genelde obezite ile ilişkilendirilen bu hastalık aynı zamanda çok fazla kırmızı et tüketimiyle de bağlantılı.
150.000 kişi üzerinde 20 yıllık süre boyunca yapılan bir araştırmada, artan kırmızı et tüketiminin Tip 2 diyabet oluşumunu % 48 oranında artırdığı ortaya çıktı.
5. Et üretimi çevre için gerçekten çok fazla zararlı.
Eğer etin vücudunuzda neden olduğu olumsuz etkileri önemsemiyorsanız, o zaman hamburger yemenin çevreye nasıl zarar verdiğini düşünün. Et yetiştirmek genel olarak bitkisel gıdaları yetiştirmeye oranla daha fazla maddi kaynak gerektirir ve kırmızı et tüm etlerin arasında başı çekiyor.
Aynı kilo etler karşılaştırıldığında, kırmızı et üretmek, tavuk veya hindi üretmeye oranla 10 kat daha fazla maddi kaynak gerektirir. Kırmızı et üretimi için ihtiyaç duyulan su da göz önüne alındığında bu rakamlar daha da sarsıcı bir hâl alıyor. Sadece yarım kilogram kırmızı et üretimi için gereken su 6813 litreyken, bir somun ekmek için gereken su sadece 908 litre.
Ne kadar fazla kırmızı et yerseniz, çevresel ayak iziniz o kadar büyük olur. Bu nedenle, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamak isteyenler arasında "Etsiz Pazartesi" gibi etkinlikler yaygınlaşıyor.
6. Kırmızı et satın almak mutfak harcamanızı yükseltir.
Kırmızı eti beslenme düzeninizden çıkarmak size yılda 2100 TL kâr sağlayabilir ve eğer çok et yiyen biriyseniz bu rakam daha da artar.
Dana etinin fiyatı enflasyonu katlıyor. Ete olan rağbet devam ettiği sürece et fiyatları yükselmeye devam edecek. Eğer maliyet bilinci olan bir tüketiciyseniz, et almadan önce bir daha düşünmek isteyebilirsiniz.
7. Kırmızı et yemek sizi şişmanlatabilir.
Eğer çok fazla et yiyorsanız, karın çevrenizin ölçüsüne daha çok dikkat etmelisiniz. Yapılan yeni araştırmalar, vejetaryen veya vegan bir beslenme düzenine geçmenin, sağlıklı kiloda kalmanın en etkili yolu olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmada, eti yemeyi kesen fazla kilolu kişiler 6 aylık süre sonunda ortalama 7,5 kilo verdiler.
Peki kırmızı et diğer etlere göre daha fazla kilo almaya mı neden oluyor?
Evet, bu hangi eti yediğinize bağlı. Örneğin, biftek aynı miktardaki tavuk göğsüne göre % 30 daha fazla kalori ve neredeyse iki kat daha fazla yağ içerir.