HABER

Artık otomobiller çalınamayacak!

Artık otomobiller çalınamayacak!

Yepyeni bir projeyi uygulamak için kolları sıvayan Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikteki araçların tüm parçalarının numaralandırılması için harekete geçti.

Şu anda sadece motor ve şasi numarası bulunan araçlar, çalınıp parçalanıyor ve bu parçalar, hurdaya dönmüş başka araçlara tekrar monte edilerek yeniden piyasaya sürülebiliyor. Projeyle, artık araçların tüm ana parçalar numaralandırılacak. Böylece, çalınıp parçalanan araçların izi, parça numaralarından hareketle daha kolay bulunacak. Kaza yapıp kaçan araçlar da, geride bıraktıkları parçalar üzerindeki numaradan hareketle anında bulunabilecek.

Türkiye'de, traktörden otobüse, kamyondan otomobile kadar hali hazırda yaklaşık 12 milyon araç trafikte seyrediyor. Trafikte en fazla seyreden ve dolayısıyla sayıca fazla olan otomobiller, araç hırsızlarının gözdesi konumunda.

Her yıl binlerce araç çalınarak, motor ve şasi numarası değiştirilip, sahte evraklarla yeniden satılıyor. Bazen de çalınan yeni araçlar, parçalara bölünerek, hurdaya çıkmış başka araçlara takılıp piyasaya sürülüyor. Binlerce aileyi perişan eden araç hırsızlığının önüne geçmek isteyen emniyet, yıllardır gelişmiş ülkelerde uygulanan bir projeyi Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor.

Araç hırsızlıklarının önüne geçmek için harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, araçların motor ve şasilerinin numaralandırılmasının yeterli olmadığından hareketle, yeni bir projeyi uygulamaya sokmaya çalışıyor. Projeye göre, araçların tüm ana parçaları, numaralandırılacak. Örneğin, aynalar, kaporta, şanzıman, karbüratör ve diğer ana parçaların gizli yerlerine numara verilecek. Numaralar, çıplak gözle okunamayacak kadar küçük olacak. Hırsızlar, herhangi bir aracı çalıp başka bir ile götürseler ve parçalarını söküp bir başka araca taksalar da, parça üzerindeki numara, arşiv bilgisinden yararlanılarak, parçanın gerçekte hangi araca ait olduğu anında belirlenebilecek. Ayrıca kazaya karışıp, olay yerinden kaçan araçlar da bu numaralardan hareketle bulunabilecek.

Örneğin, kazaya karışıp kaçan aracın olay yerinde kalan tampon parçaları, ayna veya pencere camından hareketle iz takip edecek olan polis, kazaya karışıp olay yerinden uzaklaşan aracı anında bulabilecek. Böylece, faili meçhul trafik kazaları da tarihe karışacak. Bu projenin uygulanabilmesi için araç fabrikalarının, numaralandırma işlemini gerçekleştirmesi ve bu numaraları arşivlemesi gerekiyor. Bu amaçla özel bir heyet kuran Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki otomobil, kamyon, otobüs, minibüs ve traktör fabrikalarını gezerek, yöneticilerine konuyla ilgili brifing verdi. Brifingde, Türkiye'deki araç hırsızlığı, çalınan araçların nasıl parçalandığı ve ne şekilde piyasaya sürüldüğü, çalınan araçlarla yapılan gayri meşru iş ve işlemler tek tek anlatıldı. Ayrıca, ithal edilen araçların Türkiye distribütörleriyle de görüşme yapılacak. İthal araçlar için de, "numaralandırma" şartı getirilecek ve parçaları numaralandırılmayan araçlar, yurda sokulmayacak. İthal edilen araçların parça numaralarını da, söz konusu distribütör şirket arşivleyecek. Projenin diğer ülkelerde nasıl yapıldığını yerinde görmek için, söz konusu heyet Almanya'daki araç fabrikalarını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Buralardan elde edilen bilgi ve tecrübe, projenin geliştirilmesinde kullanılacak. Şu ana kadar ziyaret edilen tüm araç fabrika yöneticileri, projeye olumlu yaklaştı. Birkaç yıl içinde tamamlanması planlanan projeyle, araç çalınması, çalınan araçların başkalarına devredilmesi veya parçalarının başka araçlara takılması, çalınan araçlarla hırsızlık gibi kanunsuz işler yapılması tarihe karışacak. Her yıl binlerce aileyi perişan eden araç hırsızlığı ortadan kalkacak. Kaza yaparak ölümlere ve yaralanmalara sebep olan araçlar da, numaralandırma sistemiyle daha kolay bulunabilecek.

İHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler