YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Artuklu Üniversitesi'nde Kirmanci’den sonra Zazakice için de çalışma başladı

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürtçe’nin Kirmanci lehçesinden sonra Zazaki lehçesi için de çalışma...

Artuklu Üniversitesi'nde Kirmanci’den sonra Zazakice için de çalışma başladı

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürtçe’nin Kirmanci lehçesinden sonra Zazaki lehçesi için de çalışma başlattı. Artuklu Üniversitesi, Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice’den sonra şimdi de Zazakice eğitim için çalışma başlattı. Böylece Artuklu Üniversitesi 5 dilde eğitim yapan dünyanın sayılı üniversiteleri arasına girdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Vali Kılıçlar Konferans Salonu’nda Zazaki ve Edebiyatı konulu bir panel düzenlendi. Panele Zazaki lehçesinde uzman Mihamed Malmisaniz, Mihamed Selim Uzun, İhsan Espar panelist olarak katılırken, aralarında Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürt Edebiyatında uzman yazar Şerefxan Ciziri, üniversitenin akademisyen ve öğrencileri dinleyici olarak katıldı. Panelistler İsveç, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde Kürtçe üzerine bilimsel anlamda çalışmalar yapıyor.
Açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Rektör Yardımcısı Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım yaptı. Lisans ve yüksek lisans müfredatlarına Zazaki dersini koyduklarını belirten Omay, "Zazaki’nın yok olmaması için elimizden gelen çalışmaları yapmaya hazırız." dedi. Zazaki konusundaki çalışmaları yetersiz gördüklerini belirten Omay, şunları söyledi: "Bazı küçük adımlar olmakla birlikte bizi sevindirecek derecede Zazaki konusundaki çalışmaları yetersiz görüyoruz. Biz enstitü olarak bu konuya birlikte ehemmiyet vermemiz gerekiyor. Bütün lisan programlarında ülkemizin önemli bir lehçesi olan Zazaki lehçesine yer vermek istedik. Zaman içinde daha da kendini geliştirecek. Bundan çok ümitkarım. İnşallah hep birlikte önemli işlere imza atarız. Her şeye rağmen yaşayan dinler enstitümüzde, Kürdoloji bölümü ile yakın ilişkiler içerisinde güzel ürünler ortaya çıkarılmasını heyecanla bekliyoruz."
Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da Zazakinın Kürtçe ağacının bir dalı olduğunu söyledi. MAÜ genelinde, Yaşayan Dinler Enstitüsü'nün Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalında da özelde Zazaki'nın yerinin önemli olduğunu ifade eden Yıldırım,şunları kaydetti: "Geçen yıldaki master programımızdan aldığımız 20 yüksek lisans öğrencilerimizden 4'ü Zaza. Bu sene aldığımız yüksek lisans öğrencilerimizin 3'ü Zazadır. Geçen sene aldıklarımız öğrencilerimiz baştan sona kadar tezlerini Zazaki yazıyor. Bu sene devrim niteliğinde olan 4 yıllık lisans bölümü açıldı. Kıyıda kuytuda kalmış bir bölüm değil müstakil bir bölüm. Bu sene ek kontenjanla bile 21 öğrenci verildi."
Tek oturumdan oluşan panelde 'Zazalara Bir Bakış', 'Zaza Edebiyatı' ve 'Zaza Standartlaştırma Çalışmaları' başlıklı konular ele alındı. Panelistler, sunumlarında Zazaki'nin Kürtçe'nin bir lehçesi olduğuna dikkat çekerek, Zazaki'nin farklı bir dil olarak gösterilmesine tepki gösterdi.
Soruların cevaplanmasıyla sona eren panele yoğun ilgi gösterildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler