YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Artuklu Üniversitesi’nde 'Sözlü Tarih' paneli düzenlendi

Artuklu Üniversitesi’nin ‘Hollings Center’ ile ortaklaşa gerçekleştirdiği panel ve atölye çalışmasında sözlü tarih, MAÜ Mimarlık...

Artuklu Üniversitesi’nde 'Sözlü Tarih' paneli düzenlendi

Artuklu Üniversitesi’nin ‘Hollings Center’ ile ortaklaşa gerçekleştirdiği panel ve atölye çalışmasında sözlü tarih, MAÜ Mimarlık Fakültesi konferans salonunda masaya yatırıldı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Hollings Center for International Dialogue'un ortaklaşa düzenlediği; yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen panel ve atölye çalışmalarında sözlü tarihe yaklaşım ve bilimsel metodolojik boyutları ele alındı. Sözlü tarih ve buna ilişkin bakış biçimlerinin tanıtıldığı panelde görüşme hazırlığı, görüşme süreci ve görüşme sonrası 'katılımcı gözlemcilik' teknikleri tartışıldı.
Sözlü tarihin öneminin sık sık vurgulandığı panele Kolombiya Üniversitesi’nden katılan Mary Marshall Clark, “Toplumsal tarihten, siyasi ve iktisadi tarihe uzanan geniş bir yelpazede, geçmişin hafızalarda kalan bilgisini bugünden derleyen bir araştırma yöntemini Artuklu Üniversitesi’nin tarihi binasında konuşmak bizleri çok duygulandırdı.” dedi. Clark, tanıklık ve yaşantıların kaydedilerek derlenmesi yoluyla toplumların tarihini dinamik bir eksende yeniden kurmalarına katkıda bulunan bu bilimsel yöntemin, Artuklu Üniversitesi Tarih Bölümü'nün ders programına eklenmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Sözlü tarih paneli için özellikle Artuklu Üniversitesi’ni seçtiklerini belirten Hollings Center Türkiye Temsilcisi Sanem Güner ise “Bu benim Mardin’e ikinci gelişim. Her yönüyle tarihi iliklerinize kadar hissettiğiniz bu büyülü atmosferde Mardin Artuklu Üniversitesi’ni, Mardin tarihine daha farklı bir bakış açısıyla katkıda bulunmak isteme çabası içinde görmek, bizleri çok memnun etmiştir.” şeklinde konuştu.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, sözlü tarih araştırmacılığının, tarih yazımının demokratikleşmesini sağladığını vurguladı. Omay, “Toplumsal tarih yazımında dışarıda bırakılmış farklı kültürel grupların ve şahısların da tarih yazımının konusu olmasını sağlamıştır. Üniversitemizin Tarih bölümünde bunun ders programına dahil edilmesi çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.” bilgisini verdi.
Columbia, Oxford, Kentucky ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nden yerli ve yabancı akademisyenlerin katıldığı sözlü tarih paneli basın mensuplarına verilen röportajlarla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler