HABER

Artvin’de sel felaketi sonrası başlatılan seferberlik sürüyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü geçtiğimiz ay Artvin'de yaşanan sel felaketi sonrası bölgede yaraları sarmak maksadıyla başlattığı seferberliği 7 gün 24 saat mantığıyla sürdürüyor.

24 Ağustos 2015 tarihinde başta Artvin'in Hopa ilçesi olmak üzere Borçka ve Arhavi ilçelerinde meydana gelen yoğun yağış akabinde bölge genelinde önemli heyelanlar ve taşkınlar sonucu doğal afet meydana gelmişti.

Özellikle Hopa'da 6 saat içerisinde 187 kilogram yağış düşmüş ve bu değer şimdiye kadar birim zamanda düşen en yüksek değeri oluşturmuştu. Doğal afetin hemen akabinde aynı gece inceleme ve değerlendirmelerde bulunmak üzere bölgeye giden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise bütün sorumlu birimlere ait yapılacak işler ile alakalı olarak Acil Eylem Planı Tutanağının hazırlanmasını ve imza altına alınmasını sağladı.

-ÜLKENİN HER YERİNDEN MAKİNELER BÖLGEYE SEVK EDİLDİ-

Eroğlu'nun hazırlattığı tutanak kapsamında ve talimatıyla DSİ'ce ülkenin dört bir yanından makine, ekipman ve personeller bölgenin afet öncesi günlerine dönmesi ve bu tür bir afetin tekrar yaşanmaması için görevlendirildi. Taşkının olduğu günün gecesinde Trabzon, Kars ve Erzurum bölgelerinden iş makineleri personelleri ile birlikte anında sevk edildi. Daha sonra ise Samsun, Diyarbakır, Van, Ankara, Elazığ, Kayseri, Sivas, Bursa ve Adana bölgelerinden de personelleri ile birlikte iş makineleri gelerek, taşkın bölgesindeki makine parkı oluşturularak çalışmalarına başladı. Toplamda 54 adet araçtan oluşan ve aralarında ekskavatör, dozer, yükleyici, kamyon gibi araçların bulunduğu makine parkı ve personeller ilk etapta Kaymakamlığın oluşturduğu kriz masasından yönetildi. Acil işlerin yapılması sonrası DSİ'in kontrollünde dere yataklarındaki rusubatlar ile aşırı yağış neticesi ile oluşan heyelan malzemeleri ve yıkıntı molozlarının kaldırılması işlerini yürüttü.

-DERELERDE RÜSUBAT TEMİZLİĞİ YAPILIYOR-

Halen yürütülen çalışmalar çerçevesinde Arhavi'de Kapistre ve Hacılar Deresi'nde,Hopa'da ise Çamlıköy, Sugören ve Yeşilköy Köyleri,Naşeni Mahallesi,Orta Hopa Mahallesi,Cumhuriyet Mahallesi (Balıklı Deresi),Yoldere ve Başoba Köyleri,Eşmekaya Köyü,Yukarı Kuledibi Mahallesi ve Başköy Köyüile Sundura Deresi'nde rüsubalar temizleniyor.

DSİ tarafından bu derelerde taşkınlar sonucu oluşan rüsubat ve heyelan sonucu gelen ağaç kalıntılarının temizlendiğini belirten Bakan Eroğlu ise, ayrıcaHopa Kemalpaşa Beldesindeki Kaya Köyü, Çamurlu Köyü, Dereiçi ve Köprücü Köylerinde dere yatağı ıslah çalışmalarını başlatmak üzere planlama yaptıklarını vurguladı.

-İLGİLİ KURUMLARA DERELERİN ÜSTLERİNİN AÇILMASI İÇİN UYARILAR YENİDEN YAPILDI-

Kısa vadede yapılacak işlerin yanında ilgili kurumlara uyarılar yaptıklarını da ifade eden Prof. Dr. Eroğlu"DSİ, dere yataklarını işgal eden yapıların kaldırılması ayrıca temizliğin yapılmasına engel olan kapalı menfez ve dere geçişleri gibi uygun olmayan yapıların açık geçişler şeklinde yapılmasına dair ilgili kamu kurum ve kuruluşlara uyarı yazılarını da yeniden yazdı. Bu kontrolleri her ay periyodik olarak devam ettirerek, bu tür afetlerin tekrar yaşanmamasını sağlayacağız" diye konuştu.

-TAŞKIN RİSK HARİTALARI ÇIKARILIYOR-

DSİ diğer yandan bölgede taşkın koruma tesisi olmayan yerlerde tesislerin yapılması projelerini ek yatırım programına alarak ihale sürecini başlattı. Ayrıca Hopa ve Arhavi İlçeleri ile Kemalpaşa Beldesine ait Taşkın Risk haritaları Eylül 2016 tarihinde tamamlanacak. Bu iş kapsamında elde edilecek veriler ile bu yerlerin risk haritası çıkarılacak ve bu sayede makro düzeyde yapılacak çalışmalar belirlenecek. (ANKA)

(HM/ÖZK)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler