YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arü’de “teknoloji Ve Dil” Konferansı

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Âşık Zülâli Konferans Salonu’nda, "Teknoloji ve Dil" konulu...

Arü’de “teknoloji Ve Dil” Konferansı

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Âşık Zülâli Konferans Salonu’nda, "Teknoloji ve Dil" konulu bir konferans verildi. Kayseri Erciyes Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah’ın konuşmacı olarak katıldığı programda, Türkçe’nin önemi ve günümüzdeki durumu ile ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı.

Konferansa, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“TÜRKİYE TÜRKÇESİ, TÜRK COĞRAFYASININ ORTAK İLETİŞİM DİLİ OLMA YOLUNDADIR.”

Konferansta konuşan Prof. Dr. Argunşah, Türkçe’nin dünyada en çok konuşulan ve en güçlü diller arasında yer aldığını belirterek, “Türkçe bu özelliklerinin yanında başka yönleriyle de dikkat çeken bir dildir. Örneğin, yabancı dillerde binlerce Türkçe söz kullanılmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye Türkçesi, Türk coğrafyasının ortak iletişim dili olma yolundadır. Çünkü, Türkiye Türkçesi, Türk dünyasında 80 milyon konuşuruyla en büyük ve en gelişmiş dillerden biridir.” diyerek, Türkçe’nin bölgesel ve küresel alandaki üstünlüğünden bahsetti.

“ASYA’DA RUSÇA’NIN GÜCÜ AZALIYOR, TÜRKÇE’NİN ETKİNLİĞİ ARTIYOR”

Ayrıca Türk devletlerinin birçoğunda gazete, dergi ve kitapların Türkiye Türkçesi ile basıldığını ve Türk televizyonlarının dünyanın her yerinde izlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Argunşah, “Bu sayede Türk dünyasının Türkiye’ye olan ilgisi artmaktadır. Dilimizin öğrenilmesi daha da kolaylaşmaktadır” dedi. Prof. Dr. Argunşah konferansta, Asya’da Rusça’nın gücünün giderek zayıfladığını, Türkçe’nin ise etkinliğinin giderek arttığını vurgulayarak, buna rağmen Rusya’nın egemenliği altındaki özerk cumhuriyetlerde bu durumun engellenmeye çalışıldığını savundu.

Türkiye Türkçesi’nin günümüzde yaşadığı çeşitli problemleri de aktaran Prof. Dr. Argunşah, “İngilizce kelimelerin dilimize girmesi, ürün adlarındaki olumsuzluklar ve yazım bozuklukları Türkçe’nin yetersizliğinden kaynaklanmıyor. Bunun nedeni, dilimizin kullanılışındaki özensizlik ve kültürel değerlerimize olan ilgisizliktir” şeklinde tespitlerini paylaştı.

Prof. Dr. Argunşah, günümüzde cep telefonu, internet ve bilgisayar teknolojilerinin dünyada konuşulmakta olan dilleri etkilediğini belirterek, “Özellikle Türkiye’de gençler cep telefonu yoluyla mesajlaşırken, internette yazışırken Türkçeyi kullanmaktadır. Bu durum gençlerin kendi dilleriyle yazma alışkanlığı kazandığını göstermektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Argunşah'ın bu ilginç konuşmasını, Kazakistan'ın Ural kentindeki Batı Kazakistan Devlet Üniversitesi Kazak Filolojisi Öğretim Üyesi Dr. Zinulla Mutiev ve eşi Güljamal Tursınbekova da dinlediler. Ardahan Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Kazak öğretim üyeleri de Argunşah'ın konuşmasını çok ilginç buldular ve konferansın sonunda kendisine sorularını yönelttiler.

Programda konuşan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez ise, Prof. Dr. Argunşah’la dostluklarının çok eskiye dayandığını, kendisinin ülkemizin değerli akademisyenlerinden biri olduğunu ve birçok başarıya imza attığını belirtti.

Söylemez’in Prof. Dr. Mustafa Argunşah’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle program sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler