Diyarbakır’da geçimini dava dilekçeleri yazarak sağlayan arzuhalciler, adliyeden emekli olup bu işi yapanlardan dert yanıyor.
Diyarbakır Adliyesi önünde 12 yıldan bu yana geçimini dilekçe yazarak sağlayan arzuhalci Gültekin Kaya (40), adliyeden emekli olup dilekçe yazmaya başlayanların kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. Adliyede 20-30 yıl çalıştıktan sonra sadece zaman öldürmek için eline daktilo alıp, dilekçe yazanların olduğunu belirten Kaya, bu durumdan dolayı normalde 100 lira olması gereken dava dilekçelerini 2-3 liradan yazmaya başladıklarını ifade etti. 12 yıl önce bu işe avukatların yanında çalışarak başladığını kaydeden Kaya, “Avukatların yanında iki sene kalarak bu işin nasıl yapıldığını öğrendim. Sonra dilekçe yazımı ile ilgili dava kitaplarının büyük bir bölümünü okudum. 12 yıldır burada dilekçe yazıyorum. Bu işi emeklilik sonrası uğraşı olarak yapan arkadaşlarımız var. Onlar ne kadara olsa yapıyorlar. Bu arkadaşlarımız yüzünden normal fiyatın onda birine dilekçe yazmak zorunda kalıyoruz. Yanımda iki emekli var. Onlar bir günde ne gelse bereket olarak görüyorlar. Dava dilekçesini iki lira, üç liraya karşılık yazıyorlar. Beş ila 10 lira arasında değişiyor. Bazı arkadaşlarımız var, bir çok davayı 50 liraya hatta 100 liraya yazıyorlar. Normali de budur. Biz burada adama 5 lira dediğimiz de müşteri çok fazla buluyor. Dava dilekçesi beş lira değil 50 liradır normalde hatta avukatın sekreteri yazdığı zaman 100 liradan aşağı yazmıyor. Benim yazdığım dilekçe ile avukatın yazdığı dilekçe arasında fark yoktur” dedi.
“STAJYER AVUKAT, DOKTOR MÜŞTERİM DE VAR OKUMA YAZMA BİLMEYENDE”
Kendilerine her türlü müşterinin geldiğini belirten Kaya, “Memuru da geliyor, doktoru da, öğretmeni de hiç okuma yazma bilmeyeni de geliyor. Hatta stajyer avukat bile gelip dava dilekçesini bana yazdırıyor. Bilgisayarların gelişmesi bizi etkilemedi. Önemli olan davayı ve işi bilmektir. Davaların nasıl yazılıp açılacağını doktorlar öğretmenler bilmez pek fazla onun için, okuma yazması olmayanlar da diğer meslek grubundan olanlarda bize gelip dilekçe yazdırıyor. Dava hakkında bilgi sahibi olunmadığı zaman değil bir, on tane de bilgisayar olsa bir şey yazamazsın. Yeni gelecek arkadaşlarıma tavsiyem, bu işi öylesine bir iş olarak görmesinler. Sonuçta dava dilekçesi yazıyoruz ve o dilekçe sayesinde kişinin mağdur olduğu konuyu dile getiriyoruz. Yeni başlayacak olanlar bu konu hakkında ne kadar kitap okumaları gerekirse okusunlar ve avukatlardan yardım alsınlar” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz