YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asan: Kadın Istihdamını Artıramazsak Dünyanın Ilk 10 Ekonomisi Olamayız

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk...

Asan: Kadın Istihdamını Artıramazsak Dünyanın Ilk 10 Ekonomisi Olamayız

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi hedefine ulaşabilmesi için kadınların iş gücüne katılımının artırılması gerektiğini söyledi. Asan, aksi takdirde hedefe ulaşılamayacağını vurguladı.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dünya Bankası iş birliğiyle Nevşehir'de 'Adım Adım Anadolu Kadınlar İçin İş Fırsatları' konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Vali Abdurrahman Savaş, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, daire müdürleri, kadın dernekleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çoğunluğu bayanlardan oluşan davetliler katıldı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kadınlarının sağlayacağı katkılardan yola çıkarsa, çok büyük bir ülke olacağına inandıklarını söyledi.
Türkiye’de kadının hem çalışma kararı alması hem de ailesine bakmasının çok kolay bir karar olmadığını vurgulayan Raiser, bu tür programlarla kadınlara nasıl iş kurabilecekleri konusunda başarılı kişilerin tecrübelerini anlatmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger ise TÜSİAD olarak kadınların eğitime, siyasete ve çalışma hayatına atılmalarını çok önemsediklerini söyledi. Ger, “Çünkü şuna inanıyoruz; tek kanatla geleceğe uçamayız. Eğer ülke olarak potansiyelinizin yarısından yani kadınlarımızın gücünden faydalanamazsak uçacak bir kapasiteye sahipken belki hedeflerimize ancak yürüyerek ulaşabiliriz. Bu da bizi gelişmiş ülkelerin gerisinde bırakır.” diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de konuşmasında Nevşehir’in kadın erkek eşitliği konusunda büyük mesafeler katettiğini ifade etti.
Anadolu’da imzalanan Kadeş Barış Antlaşması'nın tarihe ilk defa yazılı barış antlaşması olarak geçtiğini kaydeden Ünver, günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce MÖ 1269 yılında Anadolu Hitit Krallığı ile Mısır Krallığı arasında yapılmış olan bu antlaşmanın altında Anadolu Hitit Krallığı’nın o günkü kralı Hattu Şirin’in eşi Puti Hepa’nın imzalarının bulunduğunu anlattı. Ünver, ayrıca belediye olarak yakında dar gelirliler için yapacakları 3 bin konutta eğer kanuni bir engel olmazsa tapuların kadınların üstlerine yapılması şartı ile 5 bin lira indirim uygulayacaklarını da ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan konuşmasında, kadınların iş hayatına atılmalarının Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıdığını kaydetti. Asan, sözlerine şöyle devam etti: “Anayasaya baktığınızda ‘Kadın erkek eşittir. Devlet bu eşitliği sağlamakla hükümlüdür. Eğer eşitlik yoksa o zaman devlet her türlü tedbiri alsın. Bu tedbirleri de uygulamak mübahtır. Hatta emirdir’ şeklinde biz anayasamızda da çeşitli düzenlemeler yaptık. Tüm kanunları baştan sona taradık. Kadının haklarına aykırı bir nokta varsa bunu hemen düzeltiverdik. Eşitsizliğin en fazla olduğu alanlardan bir tanesi de bu istihdam dediğimiz, iş dediğimiz alanlar. Sorunları inceledik ve aradaki farkın gerçekten çok fazla olduğunu gördük. Yüzde 72 erkek oranı çalışıyor, kadın oranına baktığımızda ise zorlamayla, teşviklerle birlikte biz bunu yüzde 28’e ancak çıkartabilmişiz. ‘Kadınlar evde kalsın erkekler de çalışsın getirsin’ demekle olmuyor. Çünkü biz bir hedef koyduk ve dünyanın en büyük 10. büyük ekonomisine sahip olacağımızı söyledik. Bu hedefe ulaşabilmek kadın ve erkeğin çalışmasıyla mümkün. Eğer her ikisi de eşit şekilde katkı verirse biz o seviyeye çıkabiliriz, aksi takdirde çıkmamız pek mümkün değil."

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, kadın-erkek eşitliği denildiği zaman akla iki farklı kutbun mücadelesinin getirildiğini hatırlattı. "Bir defa bunun çok doğru olmadığını ifade etmek istiyorum." diyen Savaş, şunları söyledi: "Bizim ülkemizin yer altı kaynakları, toprakları gibi birtakım fiziki imkanları ne kadar kullanabildiğimizi net olarak ortaya koyabiliyoruz. Ama insan kaynağımıza ne kadar fırsat sağladık da gerçekleştirme şansı verdik. Bunu cinsiyetten bağımsız olarak da ortaya koymak mümkün. Bugüne kadar maalesef bu şansı yakalayan erkek cinsi olmuş.”

Program, Şirin Payzın’ın sunumuyla, Nevşehir’den kadınların girişimcilik alanlarındaki örnekleri, kendilerine destek veren kurum temsilcilerinin katılımıyla anlatıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler