YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asansör denetimi yaptırmayan site yöneticisi kazalardan sorumlu olacak

2008 yılında yürürlüğe giren yasa gereği 2012 yılından itibaren asansörlerin yılda bir kez akredite olmuş...

2008 yılında yürürlüğe giren yasa gereği 2012 yılından itibaren asansörlerin yılda bir kez akredite olmuş uzman kuruluşlar tarafından denetlenmesi zorunlu oluyor. Yasa, valilikleri, yerel yönetimleri ve vatandaşları muhatap alırken, tüm sorumluluğu ise apartman ve site yöneticilerinin üstüne yıkıyor. Yıllık denetimini yaptırmadan oluşan asansör kazasında apartman yöneticisi hukuki ve idari açıdan yüzde yüz sorumlu tutuluyor.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, ehliyetsiz kullanılan tek toplu taşıma aracının asansör olduğunu hatırlatarak, "7’den 70’e herkesin ehliyetsiz olarak kullandığı asansörlerin güvenli olması şart. Geçen yıl asansör kazalarında 5 kişi öldü, çok sayıda vatandaşımız ise yaralandı.” dedi.
Gemlik Belediyesi ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO)’nın ortaklaşa düzenlediği 'Asansörlerde Denetim' konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantının açılışında konuş MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, MMO’nun toplum yararına çalışan bir meslek örgütü olduğunu, eğitim ve denetim kurumu olarak asansör ve işçi sağlığı güvenliği konusunda denetimler gerçekleştirdiğini kaydetti. Asansörlerle ilgili yeterli kayıtların olmadığını belirten Başkan Mart, özellikle asansör kazalarının kayıt altına alınmadığına dikkat çekti. Asansörlerde yeterli bakımın ve denetimin yapılmaması nedeniyle 1 yılda 5 ölümlü kazanın gerçekleştiği konusunda uyaran Başkan Mart, 7’den 70’e herkesin ehliyetsiz kullandığı tek ulaşım aracı olduğunun altını çizdi. Asansörlerin güvenli olması gerektiğini, hükümetin de bunun farkında olduğunu ve 2008 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik gereği denetimlerini 2012 yılından itibaren zorunlu kıldığını bildirdi. Aradaki 3 yılı ise valiliklere, vatandaşlara ve belediyelere uyum süreci olarak tanıdığını aktaran Başkan Mart, “2012 yılından itibaren belediyelerin yılda bir kez denetim yapmaları zorunlu. Yine yasa, denetimlerin akredite olmuş uzman kurumlar tarafından yapılabileceğini öngörüyor. TMMOB MMO ve Elektrik Mühendisleri (EMO) bünyesinde Asansör Kontrol Merkezi kuruldu, akabinde illerdeki şubelere de yansıtıldı. Makina Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri (EMO) bünyesinde mühendislerin yetkilendirme ve denetim eğitimleri verildi, akredite olarak belgelendi.” açıklamasında bulundu.

"KAZADA YÖNETİCİLER SORUMLU"
Bursa’da 10 bin asansör olduğunun altını çizen Başkan Mart, kaçak yapılardakilerin de buna dahil olduğunu bildirdi. MMO ve EMO olarak 10 bin asansörü 1 yılda denetleyebilecek yapıda olduklarını ifade eden Başkan Mart, bunun için belediyelerle protokol imzalanması gerektiğini belirtti. Ayrıca halen asansörlerin denetlenmesini isteyenlerin doğrudan başvurabileceklerini de dile getiren Mart, belediyelerin denetim konusunda yeterli hazırlık yapmadıklarını ve pek de hevesli olmadıklarını ifade etti.
MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, 2012 yılından itibaren her türlü sorumluluk, hukuki ve idari ceza uygulamasının muhatabının apartman ve site yöneticileri olduğunu anımsatarak, “Kaza durumunda doğrudan site yöneticisi hem hukuki hem de idari sorumlu olacak.” dedi.
27058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik hakkında bilgi veren Yavuz Güçlü ise 2012’den itibaren site yöneticilerinin akredite olmuş A tipi kurumlara denetim yaptırmak zorunda olduklarını söyledi. Denetimlerin yükümlülüğünün yasa olarak belediyelere ve valiliklere verilmesine karşın, sorumluluğun ise doğrudan site yöneticisine verildiğine dikkat çeken Yavuz Güçlü, “Denetimi gerçekleşmeyen asansörde meydana gelecek kazada site yöneticisi yüzde 100 sorumlu oluyor. Eğer aylık bakım sözleşmesi varsa, bakımı yapan firma ile ortaklaşa suçlu kabul ediliyor.” diye konuştu.

"CE VE ISO BELGESİ İSTEYİN"
Asansör bakımlarının ayda bir yapılmasına yönelik anlaşmalarda ise site yöneticilerinin mutlaka CE ve ISO belgelerini istemeleri gerektiğini belirten Güçlü, şunları kaydetti: "Bunları görmeden kesinlikle sözleşme yapmayın. Denetimi yaptırdınız, bakımları da, her türlü belgeleri de sakladınız. Yine de kaza oldu. Bu durumda kullanıcı hatası olup olmadığına adil makamlar karar verecektir. Ancak yöneticinin eli burada güçlü olurken, denetim yapılmamışsa, doğrudan suçlu yönetici olacaktır."
Toplantıda söz alan Aycan Albayrak da denetim sisteminin nasıl çalıştığına yönelik bilgi verdi. Site yöneticisinin önce bağlı bulunduğu belediyeye ya da EMO ve MMO’ya dilekçe ile başvurması gerektiğini, başvurudan sonra iki gün içerisinde denetime gidildiğini belirten Albayrak, denetim sonrasında sistem çok sorunluysa kırmızı; düzeltilebilecek ufak tefek sorunlar varsa mavi; sorun yoksa yeşil etiket yapıştırdıklarını bildirdi. Kırmızı etiket yapıştırılan asansörlerin büyük risk taşıdığını belirten Albayrak, eğer bu durumdaki bir asansörün kullanımında kaza olursa site yöneticisinin yüzde 100 sorumlu olacağını belirtti.
Hiç kimseye “asansörü kapatın” demediklerini, sadece bir durum tespiti yaparak eksiklikleri bir rapor halinde sunduklarını belirten Albayrak, eksikliklerin tamamlanmasından sonra yeni bir denetim daha gerektiğini, üç ay içerisinde gerçekleşecek bu denetimin ise ücretsiz olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler