YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asayiş olaylarının yüzde 39'u kişilere karşı suçlardan oluşuyor

Jandarma Genel Komutanlığı sorumluluk bölgesinde meydana gelen son iki yılın olaylarına göre 2011 yılında toplam...

Jandarma Genel Komutanlığı sorumluluk bölgesinde meydana gelen son iki yılın olaylarına göre 2011 yılında toplam 264 bin 585 asayiş olayı meydana geldi. Bunların yüzde 93'ü aydınlatılırken; 2011 yılında meydana gelen olay sayısı 2010 yılına göre yüzde 2 oranında azaldı. 2011 yılında asayiş olaylarına karışan 249 bin 697 şüpheliden yüzde 99'u (246 bin 95) yakalandı. Yüzde 1'inin (3 bin 602) ise yakalanması için çalışmalara devam ediliyor.

Jandarmanın 2011 faaliyet raporuna göre asayiş olaylarının yüzde 39'unu kişilere karşı suçlar, yüzde 23'ünü takibi gereken olaylar, yüzde 15'ini mal varlığına karşı suçlar, yüzde 15'ini kabahatler, yüzde 7'sini topluma karşı suçlar ve yüzde 1'ini ise millete ve devlete karşı suçlar oluşturuyor.

Kişilere karşı işlenen suçların türlerine göre trafik kazası sonucu taksirle yaralama, kasten yaralama, tehdit, kişiye veya hatırasına hakaret, taksirle yaralama, trafik kazası sonucu taksirle öldürme ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçları ilk sıralarda yer alıyor.

Mal varlığına karşı suçların türlerine göre hırsızlık, mala zarar verme, hakkı olmayan yere tecavüz, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve yağma suçlarının ilk sıralarda bulunuyor. Topluma karşı suçların türlerine göre çevreye karşı suçlar, kötü muamele, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali, taksirle yangına neden olma, resmî belgede sahtecilik, genel tehlike oluşturan diğer suçlar ve silahla ateş etme suçları ilk sıralarda bulunuyor.

Jandarmanın raporuna göre, millete ve devlete karşı işlenen suçların türlerine göre dağılımı ise şöyle: "Ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanuna muhalefet, kolluk kuvvetlerine direnme, suç üstlenme/uydurma veya yalan tanıklık, avda, sporda kullanılan tüfek, nişan tabancası ve av bıçağı yapımı, alımı, satımı ve bulundurmaya dair kanuna muhalefet, fikir ve sanat eserleri kanununa muhalefet ve diğer kamu görevlilerine direnme suçları."

Kabahatlerin türlerine göre ise kimlik bildirme kanunundaki kabahatler, çevre kirliliğine dair kabahatler, emre aykırı davranış, tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanundaki kabahatler ilk sıralarda yer alıyor. Takibi gereken olayların türlerine de kazalar (trafik kazaları hariç), intihara teşebbüs (yönlendirme olmayan), kaybolma (kayıp şahıs) olaylarının ilk sıralarda bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler