YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aselsan Ve Cumhriyet Üniversitesi Proje İmzaladı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ASELSAN ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) arasında ‘SWIR Detektörü Geliştirilmesi, KANGAL’ projesinin sözleşmesi...

Aselsan Ve Cumhriyet Üniversitesi Proje İmzaladı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ASELSAN ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) arasında ‘SWIR Detektörü Geliştirilmesi, KANGAL’ projesinin sözleşmesi imzalandı.

Aselsan ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan Teknolojik Kazanım Yol Haritası Projeleri kapsamında CÜ’de başlayacak olan ‘SWIR Detektörü Geliştirilmesi, KANGAL’ projesinin imza töreni 23 Kasım’da Ankara’da yapıldı. Konu ile ilgili Savunma Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gece olumsuz hava koşullarında görüş ve gözetleme olanağı sağlayan elektro-optik sistemlerin en önemli bileşenlerinden Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi, dünyada sınırlı sayıda gelişmiş ülkelerin sahip olduğu bir teknolojidir. Uzun ve kapsamlı bilimsel araştırmalar gerektiren Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi, bilim ve teknolojinin en gelişmiş olanaklarını kullanan uygulamalarıyla savunma alanında etkinlik ve üstünlük sağlamaktadır. Başta kritik teknolojilerin üretilmesini de tetikleyen nitelikteki Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi konusundaki Ar-Ge çalışmaları, ülkemizde geçtiğimiz yıllarda başlatılmıştır. Bugün sözleşmeleri imzalanan projeler ile başlanan bu çalışmalara hem ivme hem de teknolojik derinlik kazandırılması hedeflenmektedir. İmzalanan Eymir, Gediz ve Kangal sözleşmeleri ile cisimlerden yayılan veya yansıyan ve gözümüzle göremediğimiz kızılötesi ışınları algılayıp elektrik sinyaline çeviren elektro-optik kızılötesi algılayıcıların temel yapıtaşlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından bugün başlatılmış olan bu üç proje sayesinde dünya üzerinde sadece birkaç ülkenin elinde bulunan ve ihraç izinleri sorunları yaşanan kızılötesi algılayıcılarda kullanılan temel malzemeler konularında, ülkemiz kaynakları ile araştırma çalışmaları başlatılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, gelecek yıllarda bu çalışmalarının sonuçlarının başarı ile savunma sanayine aktarılmasını ve dünya üzerinde bu teknolojiye sahip ülkelerden biri olmayı hedeflediklerini ve proje sonuçlarının keşif, gözetleme ve atış kontrol sistemleri, kaska entegre gece görüş sistemleri, sürücü periskop askeri hava, kara ve deniz araçlarındaki kabin içi görüntülemelerde kullanılması amaçlandığı belirtildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İzmir Yüksek Tekonoloji Üniversitesi’nin de proje sözleşmesi imzaladığı törene, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ASELSAN yetkilileri’nin yanı sıra Nano Teknoloji Merkezi kurucularından Prof. Dr. İsmail Sökmen, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sezai Elagöz, Proje Araştırmacısı Prof. Dr. Hüseyin Sarı, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Amirov, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Semih Ayan da katıldı.

Alt yüklenici sözleşmelerinin imzalanmasının ardından Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’a şilt takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler