Yeni Anayasa'da bulunan sosyal güvenlik bölümüne, "Asgari ücretten vergi alınmaz” maddesinin konulmasının önemli bir adım olduğunu belirten İnsan Kaynakları Derneği (İKAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öz, “Bu iş hayatı için güzel bir gelişme ama sosyal devlet ilkesine göre daha da geliştirilerek asgari ücretten işçi primlerinin alınmaması da sağlanabilir” dedi.
Asgari ücretten alınan vergi kalkıyor. Dolayısıyla buna bağlı olarak verilen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de kalkacak. Yeni Anayasa'da bulunan sosyal güvenlik bölümüne, "Asgari ücretten vergi alınmaz” maddesi konulması çalışanlar için umut oldu.
İKAYDER Başkanı Öz, Türkiye’de 26 milyar dolar olan kayıt dışı istihdamın ülke ekonomisini büyük bir kayba uğrattığını dile getirdi. Maliye Bakanlığı Gelirler Daire Başkanlığının 2011 raporuna göre Türkiye’de çalışanların yüzde 44’ünün SSK primlerinin asgari ücretleri üzerinden ödendiğini dile getiren Öz, “Bu anlamda ciddi bir kayıp söz konusu. Tüm bunlar üzerine baktığımızda yeni Anayasa çalışmasıyla birlikte 3 partinin getirdiği bir düzenleme var. Yeni Anayasa'da asgari ücret çalışanlarından vergi alınmaması ile ilgili düzenleme söz konusu. Bu düzenleme önemli bir nokta. Ama aynı nokta biraz daha sosyal devlet ilkeleri ile geliştirilerek özellikle asgari ücretli çalışanlardan SSK işçi primlerinin de alınmaması, bu anlamda iş dünyasına önemli bir etki yapacaktır” dedi.
“GERÇEK MAAŞLARA GÖRE PRİM KESİLMELİ”
Çalışanların hepsinin SSK prim ödemelerinin asgari ücret üzerinden yapılmasının da önemli bir kayıp olduğunu ifade eden Öz, şöyle devam etti:
“Mühendisine de hizmetlisine de asgari ücret gösterilerek prim ödenmemeli. Her meslek kodlarına bir taban asgari ücret uygulamasını önümüzdeki günlerde bekliyoruz. Bu asgari ücret uygulamasından örnek olarak, mühendis asgari ücretin 3 katı, doktor 5 katı gibi alt limitler tanımlanarak gerçek maaşlarının SSK prim nispetinden değişmesi önemli bir etken olacak. Tüm çalışanların yüzde 44’ünün gerçek maaşlarından SSK prim ücretleri yatırılmamakta. Bunun birçok sebebi var. İşverenlerin SSK primi üzerindeki yükü önemli bir etken. Devletin mali anlamdaki kayıpları da dikkat çekici. Yeni Anayasa çerçevesinde asgari ücretli çalışanlardan vergi almamak önemli bir etkendir. Ama bunun yanı sıra asgari ücretli çalışanlardan SSK işçi priminin alınmaması da gerek” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in nitelikli eleman boşluğu konusundaki açıklamalarını da değerlendiren Öz, “İnsanlara meslek edindirme noktasında yardımcı olmalıyız. Ülkenin ekonomik kurtuluşu bu şekilde olacaktır. SSK işçi ve işveren primlerindeki yaklaşımlar, önemli bir kazanç olacaktır. Eğer biz ülke olarak asgari ücret ve işçilikteki kayıpları önlersek sağlık, emeklilik noktasında önemli kazanç sağlayacağız. İşçinin çalışma hayatında aldığı ücretten değil de asgari ücret üzerinden prim ödenmesi durumunda bu arkadaşların emeklilik dönemlerinde hak kayıpları olacaktır. Bunun önüne geçilmelidir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz