Sağlık Bakanlığı'nın, Genişletilmiş Bağışıklıma Programı kapsamında rutin aşılama çalışmalarına yenilerini eklediğini bildirildi.
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, yaptığı açıklamada, Genişletilmiş Bağışıklama Programı koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci, verem ve hepatit-B hastalıklarını kontrol altına almak ya da tamamen ortadan kaldırmak amacıyla hassas yaş gruplarına yapılan aşılama hizmetlerine; bu yıldan itibaren uygulanmak üzere menenjit aşısı, kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı, ilköğretim 8. sınıflara toplam 3 dozluk hepatit-B aşısı ve kızamıkçık aşısı ilave edildiğini belirtti.
Bağışıklama hizmetlerinde temel amacın özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek ve bu hastalıklardan kaynaklanan
ölümlerin ya da sakatlıkların önlenmesi olduğunu ifade eden Dr. Çatak, "Aşılama çalışmaları, özellikle bebek ölümlerinin azaltılmasında önemli yer tutuyor" dedi.
Dr. Çatak, başarıya ulaşmak için halkın da en az sağlık çalışanları kadar duyarlı olması gerektiğini kaydetti. Dr. Çatak, şunları söyledi: "Yenidoğan ve çocukluk çağında geçirilen menenjit hastalığı sonrası sakat kalma ve ölüm oranının oldukça yüksek olduğu göz önünde bulundurularak, Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimine Hemophilus influenza tip B aşısını eklemiştir. Bu aşılar ile ilgili gereken hazırlıklar tamamlandıktan sonra Bakanlığımız tarafından dağıtımı yapılacak ve aşı, 2006 yılı sonunda tüm sağlık ocaklarında ücretsiz olarak uygulanacaktır. Kızamık hastalığı da ülkemizde çocuk sağlığı açısından önemli sorunlardan birisidir. Özellikle neden olduğu yan etkiler olan ortakulak iltihabı, ishal, zatürree ve beyin iltihabından dolayı tehlikeli bir hastalık olan kızamıktan her 100 vakadan en az 1'inin öldüğü tahmin edilmektedir.
Kızamık hastalığına karşı geçtiğimiz yıllarda ülkemizde aşılama kampanyaları düzenlenmiş ve toplumdaki bağışıklama oranı yükseltilerek hastalığın bulaşma riski azaltılmıştır. Bu nedenle, 12. ayını doldurmuş çocuklara kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı uygulamasına geçilmiştir. Bu aşının 2. dozu, ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine yapılmaktadır. Böylece kızamık hastalığının yanı sıra sık görülen ve bulaşıcılığı yüksek olan kızamıkçık-kabakulak hastalıklarına karşı da çocuklar korunmuş olacaklardır. 1998 yılından itibaren bebeklere toplam 3 doz Hepatit-B aşısı uygulanmaya başlanmıştır. 1998 yılından önce doğan çocukları da hepatit-B hastalığına karşı bağışık hale getirmek için 2005-2006 yılından itibaren ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine toplam 3 doz hepatit B aşısı uygulamasına başlanmıştır. Sağlık Bakanlığımız tarafından aşı takvimine, ilköğretim 8. sınıflara 1 doz uygulanmak üzere kızamıkçık aşısı da eklenmiştir. Gereken hazırlıklar yapıldıktan sonra dağıtımı yapılacak olan aşı ücretsiz olarak yapılacaktır"
AŞI TAKVİMİ
Sağlık Bakanlığı, yurt genelinde çocukluk çağı aşı takvimindeki tüm aşılar ve uygulanma zamanlarını şöyle belirledi:
Bebek doğar doğmaz:
Hepatit B I. Dozu (ilk 72 saat içinde)
2. Ayın bitiminde:
DBT (karma aşı) I. Dozu
Verem aşısı (BCG)
Çocuk Felci I. Dozu (Polio)
Hepatit B II. Dozu
HİB I. Dozu
3. Ayın bitiminde:
DBT (karma aşı) II. Dozu
Oral Polio II. Dozu
HİB II. Dozu
4. Ayın bitiminde:
DBT (karma aşı) III. Dozu
Oral Polio III. Dozu
HİB III. Dozu
9. Ayın bitiminde:
Hepatit B III. Dozu
12. Ayın bitiminde:
3 K(I. Doz)Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak
16-24 Aylar arasında:
DBT (tekrar)
Oral Polio (tekrar)
HİB (tekrar)
İlköğretim I. Sınıf:
Oral Polio (tekrar)
(3 K II. Dozu) Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak
Erişkin tip Difteri Tetanos
İlköğretim 8. sınıf:
Hepatit B (3 doz)
Erişkin tip Difteri tetanos
Kızamıkçık