ADANA - Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Abak, yurtdışından geri gönderilen sorunlu meyve-sebzelerde hormon bulunmadığını belirterek, "Ancak yüzde 11'inde zirai ilaç kalıntısı tespit edildi" dedi.
Bitkilerde kullanılan hormonun insan sağlığı açısından en ufak tehlikesi bulunmadığını vurgulayan Abak, buna rağmen vatandaşların "hormon tehlikesi" korkusuyla sebze ve meyvelerden uzak kaldığını söyledi.
Hormondan daha tehlikeli olan unsurun yanlış kullanılan zirai ilaçlar olduğunu vurgulayan Abak, yurtdışına gönderilen ve sorunlu olduğu için ülkeye gönderilen bitkilerde hormon kalıntısına rastlanılmadığını ancak yüzde 11'inde zirai ilaç kalıntısı bulunduğunu kaydetti.
Bunun önüne geçebilmek için doğru ürüne doğru ilacı zamanında uygulamak gerektiğini kaydeden Abak, özellikle son ilaçlama ile hasat dönemi arasındaki zamanlamanın önem taşıdığını söyledi.
Abak, AB ülkelerine yapılan ihracatlarda zirai ilaç kalıntıları yüzünden 2002'de 141, 2003'te 202 parti ürünün geri gönderildiğini belirterek, Türkiye'nin bu oranlarla 90 ülke arasında ilk 3 sırada yer aldığını kaydetti.
Abak, büyük marketlerde satılan ve üzerinde "hormonsuzdur" etiketleri bulunan ürünlerin "bombus" arıları ve teknolojik iklimlendirme şartlarında yetiştirildiğini anlattı. Abak, hormonsuz ürünlerde arı kullanılması gerektiğini, bunun içinde bitkinin çiçek üretmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
Bazı sebze ve meyvalarda tozlanma, çiçeklenme oluşmadığı gerekçesiyle hormon kullanılabildiğini de anlatan Abak, bu çerçevede domates, patlıcan ve kabakta kullanılabildiğini ancak kamuoyunda tartışma yaratan salatalık, çilek ve patates gibi ürünlerde hormona gerek olmadığını söyledi.