YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşılı Üretim Fındık Verimini Yüzde 30 Artıracak

Fındık Araştırma İstasyonu'nca fındıkta verimi ve kaliteyi artırmaya yönelik yapılan aşılama çalışmalarıyla verimin ve kalitenin yüzde 30 oranında artması hedefleniyor.

Fındık Araştırma İstasyonu'nca fındıkta verimi ve kaliteyi artırmaya yönelik yapılan aşılama çalışmalarıyla verimin ve kalitenin yüzde 30 oranında artması hedefleniyor.

Karadeniz'de temel geçim kaynaklarının başında gelen fındıkta kalite ve üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapan Fındık Araştırma İstasyonu, üretimde kalite ve ürün artışı sağlamak amacıyla "Bolu fındığı" olarak kabul edilen fındık türü ile "tombul" fındığı aşılayarak, ürün ve kalitede artış sağladı. Dip sürgünü vermeyen aşılı fidanlar, daha kısa sürede ve kaliteli ürün verimi sağladı.

İstasyon müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istasyonlarının bilimsel anlamda fındıkta verim ve kalitenin artırılması amacıyla çalışmalar yaptığını söyledi.

Meyve türlerinde yoğun olarak kullanılan aşılı fidan üretimini fındıkta da denediklerini belirten Kızılcı, iki yıl önce başlatılan projede olumlu sonuçlar almaya başladıklarını bildirdi.

Kızılcı, "Bu çalışmada anaç olarak piyasada 'Bolu fındığı' olarak, dünyada da 'Türk fındığı' olarak bilinen 'Corylus colurna' fındığını kulandık. Bu anacı kullanmamızın sebebi dip sürgünü vermemesi ve köklerinin derinlere gitmesiydi" dedi.

Son yıllarda Türkiye'de ve dünyada kuraklığın olumsuz sonuçlarının görülmeye başlandığına dikkati çeken Kızılcı, haziran ve temmuz aylarının kurak geçmesi nedeniyle fındığın strese girdiğini savundu.

Bu durumun elde edilen ürünün kalitesini etkilediğine dikkati çeken Kızılcı, şöyle devam etti:

"Biz fındığın bu kuraklık stresinden en az etkilenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Fındık ocaklarının kökleri 30 santimetreyi geçmeyen saçak kökten oluşuyor. Kullandığımız anaçların ise kök derinliği 1 metreye kadar varabilmekte. Bu şekilde anaç olarak Bolu fındığının üzerine tombul fındık ve palaz fındık çeşitlerini aşıladık. Çalışmamızdan elde ettiğimiz ilk verilere göre aşılı fındıkla üretimde ve kalitede artış sağlanacak. Bu artışın yüzde 30 olmasını bekliyoruz. İlk verilerimiz doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Daha kesin sonuçları çalışmanın sonunda göreceğiz."

-Aşılı fidanlar 2 yılda ürün veriyor-

Türkiye'de fındık tarımında dip sürgünü ile üretim yapıldığını vurgulayan Kızılcı, bu üretim tarzının birçok dezavantajı da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Dip sürgünüyle üretimde temizlik maliyeti ve işçi çalıştırma zorunluluğunun bulunduğu bilgisini veren Kızılcı, "Bu, üretimde önemli bir maliyet. Elde ettiğimiz aşılı fidanla kullandığımız dip sürgünü vermeyen anaç sayesinde maliyet düşmüş oluyor" diye konuştu.

Dip sürgünü ile üretim yapılan bahçelerde yeni dikilen fidanların 7-8 yılda ürün vermeye başladığını ve 12 yaşında tam verime ulaşıldığını hatırlatan Kızılcı, şunları kaydetti:

"Aşılı fındık fidanıyla kurulan bahçelerde meyve alımı ikinci yaştan itibaren başlar ve bu giderek artar. 7 yaşında tam verime başlar. Ne kadar iyi bakarsanız bahçenize, o kadar erken verime yatırırsınız. Aşılı üretimle yetiştirdiğimiz 2 yaşındaki fidanlar ürün verdi. Normal üretimde bu meyveleri görebilmeniz için 5-6 yıl beklemeniz gerekiyor. Bundan sonraki dönemde bu fidanlardan bahçe kuracağız ve arazi çalışmaları şeklinde çalışmalarımız devam edecek."

Fındıkta maliyetin yüksekliğine işaret eden Kızılcı, fındığın dekar başına veriminin ortalama 100 kilogram olduğunu ancak bu rakamı 200-250 kilograma çıkarmanın zor olmadığını savundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler