HABER

Aşiret kızının okuma çabası

BİTLİS (İHA) - Bitlis'te kız çocuklarının okuması yasak olan "Şigo" aşiretine mensup Neriman Çelik, asırlar süren geleneği yıkmayı başarmanın sevincini yaşıyor. Bitlis'in Gölbaşı beldesinde oturan Neriman Çelik, ortaokulu binbir zorlukla okuduktan sonra lise tahsilinini İstanbul'da yaptığını söyledi. Halen Başkent Üniversitesi öğrencisi olduğunu belirten Çelik, "Aşiret kararıyla kızların okuması yasaktı. Ancak ben bu karara direndim. Okulumuzun tek kız öğrencisi bendim. Okula da başörtülü gidiyordum. Çok güçlük çektim ama değdi. Artık kızlara okuma yasağı kalktı. Benden sonra 11 kız öğrenci daha liseye yazıldı" dedi.

Bir ilki gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyleyen Neriman Çelik, şöyle konuştu:

"Aşirette ilk okuyan kız ben olduğum için gururluyum. Ama çevreden çok eleştiri ve tepki aldım. Bu tepkilere karşı ailem beni hep destekledi. Ancak eleştirilerin ardı arkası kesilmedi. Çünkü ben buradaki bir tutumu, bir zinciri kırıyordum. Bir şeyleri yıkmaya çalışıyordum. Düzene karşı çıkmak insanlara çok ters geliyordu. Anlatamayacağım şeylerle karşılaştım. Okulda 60-70 erkek öğrenci içinde tek kız öğrenci bendim. Bir arkadaşım bile yoktu. Bitlis Anadolu Lisesi ve İstanbul Kandilli Kız Lisesi'ni kazandım. Bitlis'te okuyamazdım. Çünkü aşiretin kabul etmeyeceğini düşündüm. Bu nedenle İstanbul'a geldim. Okulu bitirdikten sonra Başkent Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği'ni kazandım. Geçtiğimiz yıl hazırlık okudum ve bu yıl 1. sınıfa geçtim. Benden sonra kızlar okula başladı buna çok sevindim. Amacım böylesi bir ortamda dahi bir bayanın neler yapabileceğini kanıtlamak."

AŞİRETTEN BÜYÜK TEPKİ Erkeklerin okumalarının serbest, kızların ise ilkokuldan sonra okumasının yasak olduğu "Şigo" aşiretine mensup baba Celim Çelik de kızının okuma serüvenini şöyle anlattı:

"Şigo aşiretinde kızları okutmak yasaktır. Ben 25 yıl önce Mutki'den buraya göç ettim. Cahilliğin çok cezasını çektim. İstedim ki çocuklarım da benim düştüğüm kötü duruma düşmesinler. Ama burada kız çocuklarını ilkokuldan sonra okutmak yasaktı. Bu kızımı orta okula gönderdiğimden dolayı aşiretten büyük tepkiler aldım. Şimdi kızım kazandı ve köydeki birçok kız, kızımı örnek aldılar. Çocuklarımızı artık okutuyoruz ve onların meslek sahibi olmalarını istiyoruz. Hayatlarını kendileri kazansınlar."

Anne Şekernaz ise zaman zaman kocasının tepkilere yenik düştüğünü ve kızı okutmaktan vazgeçtiğini ancak kendisinin ısrarı kızı Neriman'ı okutmak zorunda kaldığını ifade ederek şunları söyledi:

"7 kızım ve 2 oğlum var. Büyük oğlum hukuk okuyor. Kızımı ise zor şartlarda okuttum. Çünkü aşiret mensupları okutmamızı istemiyorlardı. Ve bırakmıyorlardı. Komşularımdan tepkiler aldım. Hastalandığımda komşularımın yardım etmelerini isterken 'Kızın yok mu çalışsın. Kızlarını okula göndermeseydin' diye tepki gösteriyorlardı."

En Çok Aranan Haberler