Temel kafein kaynağımız olan kahve, gün içerisinde sıklıkla elimizin altındaki bir kurtarıcı. Son zamanlarda yapılan araştırmalar da kahvenin aslında o kadar da zararlı olmadığını gösteriyor. Ancak bu araştırmaların sonuçları açıklanırken bile yapılan uyarı, “dozunda” tüketilmesi yönünde… Gelin, önce şu “dozunda” uyarılarındaki “doz”u sabitleyelim, sonra aşırı doz kafein alınması durumunda neler yapabileceğimizi öğrenelim.
Öncelikle temel uyarı: **aşırı doz kafein almayın.
** Uzmanlara göre, günde 400 miligram kafeinden fazlası, aşırı doz olarak değerlendiriliyor. 0.35 mililitrelik sade kahvede tam 260 miligram kafein olduğunu unutmayın.
Aşağıdaki belirtiler, fazla miktarda kafein tükettiğimizde ortaya çıkıyor. Vücudunuzu dinleyerek aşırı doz kafein tükettiyseniz bunu erkenden tespit edebilmenizi sağlayacak belirtiler şunlar:
Uykusuzluk,
Halsizlik,
Baş ağrısı,
Titreme,
Ateş yükselmesi.
Fakat eğer şunları yaşıyorsanız, bir doktora görünmenizde fayda olabilir:
Halüsinasyon,
Göğüs ağrısı,
Çarpıntı,
Kontrol edilemeyen kas hareketleri.
Kendinizi evinizde tedavi etmek istemeniz oldukça normal. İnsan iki üç fincan çayı fazladan içti diye kendini hastaneye atmamalı; haklısınız. Eğer çok gözünüzü korkutan bir şeyler yoksa lütfen aşağıdaki çözümlerden size uygun olanları deneyin. Yararı olduğunu göreceksiniz. Magnezyum takviyesi almayı deneyin. Magnezyum içeren vitaminler iyi gelecektir.
Bolca su için. Ama gerçekten bolca için…
Organik süt de vücudunuzu dengelemenizi sağlar.
Taze bir havuç, bir bardak süt ve bir büyük bardak suyu peş peşe tüketin. Havucu iyice çiğnemeniz mühim.
Meyveler dahil fazla tatlı bir şeyler tüketmeyin.
Gerçekten doktora gitmeniz gerektiğini düşünüyorsanız gidin. EKG çekecek ve kalp ritminizi kontrol edecekler.
Ve bir kez bunu yaşadıktan sonra lütfen bir daha aşırı miktarda kafeine maruz bırakmayın bedeninizi.