YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşırı Sıcak Havaya "su"lu Önlem

Yurtta etkili olan ve en çok çocuklar, yaşlılar ve kronik hastaları etkileyen sıcaklardan korunmak için duş alınması, eller, yüz ve

Yurtta etkili olan ve en çok çocuklar, yaşlılar ve kronik hastaları etkileyen sıcaklardan korunmak için duş alınması, eller, yüz ve ayakların suyla ıslatılması öneriliyor.

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Normalde terlemeyle vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığını ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayabildiğini aktaran Tanrıverdi, "Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizmasıyla vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir" dedi.

Aşırı sıcaklarda susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 (12-14 su bardağı) litre sıvı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Tanrıverdi, aşırı sıcaklardan en çok 4 yaşından küçük çocukların, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlıların, bakıma ihtiyacı olanların, hamilelerin, aşırı kiloluların açık alanda çalışanların etkilendiğini vurguladı.

Şeker, kalp ve damar, beyin-damar, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi, karaciğer ve böbrek hastalığı bulunanların, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilacı kullanan kişilerin ve evsizlerin sıcaklardan etkilenecek riskli gruplardan olduğunu anlatan Tanrıverdi, aşırı sıcak havanın güneş çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, güneş yanıkları ve sıcak döküntüsü gibi rahatsızlıklara da neden olduğunu kaydetti.

-"Sık sık duş alın"

Tanrıverdi, günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını tavsiye etti.

Dışarı çıkmak zorunda kalanlara açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih etmesi, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giymesi ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanması önerisinde bulunan Tanrıverdi, "Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Ağır fizik aktivitelerinden kaçınılmalıdır" diye konuştu.

Tanrıverdi, bebek, çocuk, engelli ve hayvanların kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini söyledi.

"Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" diyen Tanrıverdi, vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Aşırı sıcaklarda mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içeceklerin tercih edilmemesini isteyen Tanrıverdi, kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerin vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler