YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşırı Sıcaklar Adli Vakaları Artırıyor

Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, aşırı sıcakların insan psikolojisini olumsuz...

Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, aşırı sıcakların insan psikolojisini olumsuz etkilediğini belirterek, bu durumun adli vakalarda artışa neden olduğunu söyledi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi polikliniklerine başvuruda bulunan hastaların sayısını artırdı. Konuyla ilgili bilgi veren Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, şöyle konuştu: "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak, özellikle günün belli saatlerinde ayakta kalmakta ve hatta nefes almakta, bir takım fonksiyonlarımızı sürdürmekte zorluk çekiyoruz. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık artışların ülkemizin yoğun hissedildiği bölgelerde yaşanan sorunlar halk sağlığı açısından önemli olabilmekte. Psikiyatri açısından özellikle vücut metabolizmasının terlemeyle nem ile kendisinin dengelemesinin bozulması, alkol madde kullanımının artması, psikiyatrik ilaçların kullanımı, kalp, tansiyon ilaçlarının kullanımı vücut ısısı beklenenden biraz daha fazla artabiliyor. Böyle olunca özellikle risk grubu olan insanlarda sinirlilik, gerginlik, uyku bozuklukları, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, enerji azlıkları ve bazen öfke patlamaları yaşanabiliyor. Bu öfke patlamaları sonucunda yaşanan tartışmalar ve hatta bazı adli olaylar da dikkatimizi çekmektedir. Derece derece gelişen bu durumlar açısından, özellikle psikiyatri tedavisi olan hastalarımızın, bu tedavilerini düzenli alırken bu dönemde klinik kontrollerini daha önceki zamanlara göre daha yakın zamanlarda yapmaları gerekir."

Özellikle psikiyatri hastalarının sıcak havalarda kontrollerini aksatmaması gerektiğini belirten Başhekim Ayer, şunları söyledi: "Psikiyatri hastalarının bol su tüketmeleri, açık renkli ve pamuklu giysiler giyerekten vücut ısısını rahatlatacak şekilde davranmaları gerekiyor. Özellikle saat 11.00 ile 17.00 arasında zorunluluk yoksa güneş altında kalmamaları gerekir. Sıcaklık bizim akıl hastaları dediğimiz hastalarımızı da etkilemektedir. Bölge hastanesi olarak özellikle bu dönemde poliklinik hastalarımızın ve acil hastalarımızın arttığını görüyoruz. Genelde baktığımızda acil hastalarımızda sıcaklık dolayısıyla sıcaklığı artırdığını ve aynı zamanda kişinin de ilaçlarını azalttığı, düzenli almadığı ya da ilaçlarının yetersiz geldiği durumlar oluyor." Hastalıkların kış aylarına göre daha kolay tekrar ettiğini gördüklerini anlatan Ayer, sözlerine şöyle devam etti: "Konu akıl hastalığı olunca bu artışlar ve öfke patlamalarında, biz bir takım yıkıcı bozuk davranışlarının olduğunu, sonuçlarının ya da adli olayların çıkmasından korkuyoruz. Basına yansıyan intiharlar, saldırılar, kazalar bunların birer örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunları yaşamamak için kontrollerimizi düzenli yapmalı, ilaçlarımızı düzenli almalı ve genel sağlık kurallarına uymalıyız."

PSİKİYATRİ UZMANI YOKSA AİLE HEKİMİNDEN DESTEK ALINMALI

Manik depresif, şizofrenik ve yaz depresyonu hastalarının sıcak havalarda artış gösterdiğini dile getiren Başhekim Ayer, sözlerini şöyle tamamladı: "Sıcaklık, beyindeki aktiviteyi artırıp bir takım olumsuzluklara sebebiyet verebiliyor. Bu grup hastalarımızda poliklinik artışlarını görüyoruz. En basitinden uyku bozukluğunun ortaya çıkması, kişideki davranış bozuklukları, öfke bozuklukları ve algılarının değişmesi bunun yanında anlamsız konuşmalar bunların göstergesidir. Bu konularda yakınımızda psikiyatri uzmanı yoksa aile hekiminden destek alınmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler