HABER

Aşırı sıcaklara dikkat

İSTANBUL (İHA) - İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, sıcaklık artışlarına karşı İstanbullular'ı uyardı. Aşırı sıcaklar yüzünden güneş çarpmaları, tansiyon ve kalp problemlerinin artması, astım ve nefes darlıkları görülme sıklığı, gıda zehirlenmeleri, havadaki aşırı nemden kaynaklanan sıcak yorgunluğu ve aşırı sıcağın neden olduğu sıvı kaybına bağlı vücut kaslarında kramplar gibi hastalıkların görüldüğünü belirten Opr. Dr. Osman Karaaslan, bu tür rahatsızlıkları yaşamamak için özellikle bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Çocuklar, yaşlılar, kalp, solunum gibi hastalıkları olanların riskli saatler olarak bilinen 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini belirten Opr. Dr. Karaaslan, "Yaşlı ve hasta olan vatandaşlarımız, dışarı çıkılması zorunlu olan durumlarda kendilerini şapka ile korumalıdırlar. Özellikle çocukların öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarına ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmamalarına özen gösterilmelidir. Güneşin ultraviyole dediğimiz zararlı ışınlarından korunmak için koruyucu kremler kullanılmalıdır. Bol, ince ve rahat diyebileceğimiz keten, pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Bol sebze ve meyve tüketilmeli, yağlı gıdalardan ve alkolden kaçınılmalıdır. Havasız ve sıcak kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve sık sık ılık su ile duş alınması gerekmektedir" dedi.

SICAK ÇARPMALARINDA ALINACAK TEDBİRLER Sıcak çarpmalarında alınacak tedbirleri sıralayan İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Osman Karaaslan, aşırı sıcağa maruz kalan kişinin öncelikle serin ve gölge bir yere alınması gerektiğini belirtti. Karaaslan, "Kişi kapalı bir alanda ise ortama hava sirkülasyonu sağlanmalı, üzerindeki sıkı giysiler çıkartılarak başı ve vücudu serin su ile ıslatılmalıdır. Sıcağa maruz kalan kişinin şuuru açık ise bol su ve sıvı gıdalar verilmelidir. Eğer şuur bulanıklığı belirtileri görülüyor ise hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Sıcaklardan etkilenmeyi en aza indirmek için, nem oranını düşüren klima ve benzeri cihazlar kullanılabilir" şeklinde konuştu.

DENİZLER MİKROP SAÇIYOR Sıcakların yükselmesi ile birlikte İstanbul'da özellikle şehir içinde çok sayıda vatandaşın denize girerek serinlemeye çalıştığını kaydeden Karaaslan, bu durumun çok sakıncalı olduğunu belirterek, "Müdürlük olarak yaptığımız ölçümler sonucunda özellikle Karaköy, Kabataş, Beşiktaş, Bakırköy, Ortaköy, Kireçburnu, Baltalimanı, Emirgan, Bebek sahilleri ve Tuzla, Pendik, Kartal, Dragos, Cevizli, Maltepe ile Küçükköy sahillerinde koli basili oranının insan sağlığını tehlikeye sokacak boyutlarda olduğu tespit edilmiştir. Vatandaşlarımız kirlilik oranlarının yüksek olduğu bu bölgelerde denize girmemeye dikkat etmeleri gerekir" açıklamasında bulundu.

En Çok Aranan Haberler