Vücudun aşırı terlemesi kişiyi özel hayatında ve iş yaşamında zor durumda bırakabildiği gibi psikolojik sorunlara da yol açabiliyor. Uzmanlar, çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen aşırı terlemenin hastalık işareti olabileceğini belirterek, bunun ciddi bir sağlık sorunu olduğu, mutlaka tedavi gerektiği uyarısını yapıyor.
Medline Eskişehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, sebepsiz yere görülen aşırı terlemenin hastalık işareti olduğunu söyledi. Aşırı terlemenin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Dr. Tüner; aşırı terlemenin, yaşamı tehdit edici bir durumunun bulunmadığını ancak zararsız da olmadığını kaydetti. Vücudun her bölgesinde ter salgılanmasının sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilerek dengelendiğinin altını çizen Dr. Tüner, bu sistemin çalışma düzeninin bozulmasının aşırı terlemeye yol açtığını vurguladı.
HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Dr. Tüner, toplumdaki görülme sıklığı yüzde 2-3 oranında değişen aşırı terlemenin, kişiyi ve çevresindekileri rahatsız edici bir durum olduğunu, çoğu zaman bir hastalığı çağrıştırdığını vurguladı. Dr. Tüner, şöyle dedi: “Vücudun, kendisini soğutmak için günde 4-5 defa terlemesi normaldir. Zira terleme, egzersiz esnasında, sıcak veya soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli fizyolojik bir mekanizmadır. Terleme gerekenden çok fazla olursa; kişiyi huzursuz eden, can sıkıntısına neden olan, endişe veren, stres yapan, utandıran ve cildi tahriş eden bir tabloya yol açabilir. Bu durum kişinin başka kişilerle ilişki kurmasını, iş ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını ve kişisel görüntüsünü, yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebilir."
GENETİK ETKENLER ÖNEMLİ
Genetiksel nedenlerin aşırı terleme sorununda etkili olduğuna işaret eden Dr. Tüner, “Hastaların yüzde 30-35’inde genetik geçiş görülmektedir. Aşırı terleme, kişilerde kendisini (bölgesel) ve (yaygın) terleme olarak gösterebilir. Genellikle bazı hastalıklarla birlikte görülür. Sıkça rastlanan sebepleri arasında; şişmanlık, ilaçlar, alkolizm, madde kullanımı, kalp ve akciğer hastalıkları, nörolojik hastalıklar, endokrin bozukluklar, gebelik, menopoz, enfeksiyon hastalıkları, şiddetli psikiyatrik hastalıklar, raşitizm hastalığı bulunur.” diye konuştu.
TERLEMEYE KARŞI ÖNLEMLER
Terlemeye karşı kişinin kendi başına bazı önlemler alarak beraberinde gelebilecek bazı olumsuz durumlardan korunabileceğini kaydeden Dr. Belda Yurtseven Tüner, bu önlemleri şöyle sıraladı: "Beyaz, hafif, pamuklu giysiler giyilmeli. Temiz, havadar ortamlarda bulunulmalı. Kurutucu pudra ve solüsyonlarıkullanılmalı." Tüner, her geçen gün gelişen tıbbi yöntemler sayesinde terleme tedavisinde çeşitli ve etkin yöntemler kullanılmaya başlandığına dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz