HABER

Aşırı uçlarda selfie çekmenin tehlikeleri

2014 selfie çekme yılı idiyse, 2015 de, insanların kendi fotoğraflarını yepyeni ve çok tehlikeleri noktalara ulaştırdıkları bir yıl olarak geçecek tekno-sanat tarihine.

Aşırı uçlarda selfie çekmenin tehlikeleri

2014 selfie çekme yılı idiyse, 2015 de, insanların kendi fotoğraflarını yepyeni ve çok tehlikeleri noktalara ulaştırdıkları bir yıl olarak geçecek tekno-sanat tarihine.

Öyle görülüyor ki kendi resimlerini aşırı riskli noktalarda çekebilmek uğruna ölen insanlar var. Örneğin bu yıl Rusya'da selfie çekerken ölenler oldu; Ural Dağları'nda iki kişi bir el bombasını ateşlerken poz verdiklerinde canlarından da oldular.

Haziran ayında da Moskova'daki bir köprüden asılırken selfie çekmeye çalışan bir üniversite mezunu öldü. Yakınlarda da 17 yaşınsaki bir erkek, bir çatıda Instagram sayfası için resmini çekmeye girişince yuvarlanarak can verdi. Aynı genç daha önce Vologda kentindeki çeşitli yüksek binaların tepelerinde kendisinin benzer fotoğraflarını çektirmişti.

Selfie çekimlerin risk alma merakı Rusya ile sınır değil. Yakınlarda ABD'de de bir tabancayla selfie çeken bir şahıs kendisini ensesinden vurarak ölmüştü.

Bu yıl içinde en az 12 kişi selfie çekerken can verdi. Bu da selfie çekimi sırasında ölenlerin sayısını, köpek balığı saldırılarında ölenlerden (8 kişi) daha fazla hale getiriyor.

Selfie çekimlerinin ölümcül sonuçları hükümetleri ciddi şekilde kaygılandırıyor.

Ağustos ayında Colorado'daki Waterton Vadisisi yetkilileri bazı kimselerin yabani hayvanlara fazla yaklaştıklarını görünce parkı kapatmak zorunda kaldı. Park yöneticilerinden Brandon Ransom, blogunda, "Selfie çubuklarıyla ayılara 3 metreye kadar yaklaşmaya çalışanlar olduğunu gördük." diye yazdı.

Yellowstone Ulusal Parkı'nda ise, beş ayrı olayda selfie çekenler bizonun boynuzlarına hedef olunca uyarı yayımlandı.

Avustralya'da düğün pastasına benzeyen bir kaya, kendi düğünleri öncesi veya sonrasında fotoğraflarını çekmek isteyen çok fazla sayıda insanın tırmanması üzerine çitle çevrildi.

Rusya'da İçişleri Bakanlığı, "kendi fotoğrafınızı çekmek hayatınıza mal olabilir" uyarısını taşıyan bir kampanya başlattı.

Yayımlanan broşürde, "Silahla çekilen selfie, öldürür" deniyor. Eşlik eden posterdeyse selfie çekilmesinde tehlikeli olacak yerlerin listesi var.

15 dakikalık şöhret

İnsanlar aşırı uçlarda selfie çekmek için niye hayatlarını tehlikeye atıyor?

2014 Haziran'ında Rio de Janeiro'daki Kurtarıcı İsa heykelinin tepesinde çektiği selfie ile büyük ün kazanan Lee Thompson, işin aslının düpedüz cesaret gösterisi olduğunu söylüyor.

Thompson, BBC'ye verdiği mülakatta, "İnsanlar benimki gibi fotoğrafları ve dünya çapında nasıl yayıldığını görünce bu şekilde kendileri de 15 dakikalığına olsun şöhret olmak istiyorlar." diyor.

Profesyonel fotoğrafçı olan Thompson, çektiği fotoğrafın kendi seyahat firması Flash Pack için bir reklam olduğunu ve heykele çıkmak için önceden izin aldığını anlattı.

Lee Thompson, "Sürekli selfie çeken biri değilim ben. Bu çekimin amacı işimin reklamını yapmaktı. İnsanlar selfielere bayıldığı için böyle bir çekim yapmak zorundaydım."dedi ve giderek daha tehlikeli selfie çekme eğiliminin kontrolden çıkmakta olduğunu kabulk etti.

Thompson'ın tavsiyesi: "Fotoğraf çekerken yaratıcı olun ama hayatını tehlikeye atmayın."

Narsistler

Ohio Eyalet Üniversitesi'nin yayımladığı araştırmaya göre, insanların sosyal medya organlarında yayımladıkları fotoğraflar, kişilikleri hakkında da ilginç ipuçları veriyor.

Araştırma için insanların sosyal medya alışkanlıklarına dair yüzlerce deneme yürütüldü. Çok sayıda selfie yayımlayan insanlarda narsizm ve psikopati özellikleri de yüksek oranda görüldü.

Araştırmacılardan Jesse Fox, birçokları için, getireceği beğeni ve yorum sayısı nedeniyle tehlikeli bir selfienin risk almaya değer görüldüğünü söylüyor.

"Beğeniler, popülerliği ölçmenin yolu oldu. Günümüzde yalnızca kendi resminizi paylaşmak yeterli değil. Herkes yapıyor bunu. Fotoğrafınız ne kadar aşırı uçlarda olursa o kadar dikkat çeker ve beğeni toplar, yorum alırsınız." diyor Fox.

Selfienin bir sanat türüne dönüşmesi teknoloji sektörünün dikkatinden kaçmadı. Örneğin Asus, yakınlarda ZenFone Selfie denilen çok güçlü kameraya sahip bir cihaz çıkardı piyasaya.

Ama bu şirket de, riskli selfie çekimler konusunda hassas davranıyor ve yeni cihazın Fransa'daki tanıtımında, Rusya hükümetinin yayımladığı postere benzer bir kampanya posteri çıkardı. Bu posterde, trenlerin önleri, otomobil içi ve ayıların yanı gibi, selfie çekmenin hatalı olacağı yerlere işaret ediliyor.

Köpek balığıyla selfie

Ancak, yapılan tüm uyarılara rağmen ölüme meydan okuyan selfie çekme merakı ve insanların da bu tür fotoğraflara bakma iştahı yatışmıyor.

YouTube'daki "En tehlikeli 25 selfie" videosu 20 milyondan fazla izlendi.

Görüntüler arasında, üzerine boğa saldıran bir adam, aslanla poz vermiş bir başkası, trenin önünde durup selfie çeken bir diğeri, araba kullanırken küçük çocuğuyla kendisinin selfiesini çeken bir kadın da var.

James Kingston'ın kendisini vinçle sarkıtmış haldeki selfiesi, üçüncü sırada yer alıyor.

Listede, köpek balıklarıyla çekilmiş ve yaygın şekilde paylaşılmış çeşitli selfieler de var ama videoda bunların sahte oldukları açıklanıyor.

Selfie çekimleri köpek balığı saldırılarından daha tehlikeli hale gelmiş olabilir ama, en cesur selfie fotoğrafçısı bile Büyük Beyaz köpek balığı ile yanyana çekime cesaret edecek gibi görünmüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler