HABER

Asırlar sonra hak iddiası

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasında ciddi anlaşmazlık konusu olan mal mülk sorununa şimdi de padişah torunlarının adadaki mülkleri üzerinde söz hakkı talep etmesi eklendi. Sultan Abdülmecid'in torunlarının Kıbrıs'ta dedelerinden kalma mülkler üzerinde hak sahibi oldukları iddiasıyla girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Kıbrıs 1570 yılında II. Selim tarafından fethedilmiş ve 1878'de İngiltere'ye kiralanmıştı. Padişah torunlarının, "mülhak" türünden vakıf malı üzerinde hak iddia ettiği belirtiliyor. Mülhak mallar ise çoğunlukla Gazimağusa ve Larnaka bölgelerinde bulunuyor. Padişah torunları, vakfiyenin soyağacında yer aldıklarını ispat etmeleri halinde dedelerinin mülkü üzerinde hak sahibi olacaklar. Hak iddia eden hanedan mensupları, mülk üzerinde hak sahibi oldukları ortaya çıkarsa ve söz konusu mülk Vakıflar İdaresi tarafından yönetiliyorsa, gelirin yüzde 85'ini alabilecek. Eğer mülk mütevelli heyet tarafından idare ediliyorsa o zaman bu oran yüzde 95'lere kadar çıkabilecek.
Geçtiğimiz yıllarda, padişah torunu olduğunu söyleyen ve Türkiye'de yaşayan bir kadın vakıf malları üzerinde hak iddia etmişti. Kadından iddiasını destekleyecek belgeler getirmesi istenmiş, ancak söz konusu kişi herhangi bir belge gösterememişti.

Yine Larnaka'daki Bekir Paşa Suyu ve Çiftliği üzerinde isim benzerliğinden yararlanan bir kişi hak iddia etmiş, ancak vakfiyede yapılan araştırmalar sonucunda söz konusu şahsın ismi soyağacına uymamıştı.

Mülhak vakıf, Vakıflar İdaresi veya mütevelli heyetinden oluşan şahıslar tarafından idare ediliyorsa, mülhak vakıf idarecisinin Kıbrıs'ta ikamet etme şartı aranıyor. İdarecinin yurtdışına gitmesi halinde ise bu görevi düşüyor.

Bazı mülhak vakıf malları ise 1878-1960 İngiliz sömürge idaresi döneminde gasp edilen mallardır, ki bu durumda farklı işlem gerekiyor.

En Çok Aranan Haberler