YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asırlık Bina "Yazma Eserler Kütüphanesi" Oluyor

Balıkesir'de, 1911 yılında inşa edilen ve uzun yıllar Ziraat Bankası tarafından kullanılan bina, Batı Anadolu'nun ilk Yazma Eserler Kütüphanesi niteliğiyle

Balıkesir'de, 1911 yılında inşa edilen ve uzun yıllar Ziraat Bankası tarafından kullanılan bina, Batı Anadolu'nun ilk Yazma Eserler Kütüphanesi niteliğiyle hizmet verecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eserler Kütüphanesi" kurulması çalışmalarında önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi.

Kent merkezinde bulunan asırlık binanın, uzun yıllar Ziraat Bankasının şubesi olarak kullanıldığını belirten Soykan, şöyle devam etti:

"Bina, Sultan 5'inci Mehmet Reşat zamanında, 1911 yılında yapıldı. İki katlı olarak inşa edilen bu bina, uzun yıllar Ziraat Bankası olarak hizmet verdi. 1990'da, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescil edildi ve o dönemde mülkiyeti Hazineye ait olan bina, Balıkesir Ticaret Odası tarafından üyelerin parasıyla satın alındı ve restore edildi. Bina, bir süre önce imzalanan protokolle 25 yıllığına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devredildi. Bu bina, Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eserler Kütüphanesi olarak düzenlenecek."

-Kütüphane, eylül ayında hizmete açılacak-

Kütüphanenin çok önemli olduğunu vurgulayan Soykan, burasının, Batı Anadolu'nun ilk Yazma Eserler Kütüphanesi olacağını anlattı.

Soykan, Muğla, Çanakkale, Aydın, Manisa ve İzmir'de bulunan bütün yazma eserlerin, Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eserler Kütüphanesinde sergileneceği bilgisini vererek, "Bugün itibarıyla Balıkesir İl Halk Kütüphanesinde bin 451 yazma eserimiz var. Bunların hepsi değerli. Dahası da gelecek. Sergilenecek eserler arasında Selçuklular zamanından kalma yaklaşık 800 yıl önce yazılmış el yazması Kur'an-ı Kerim de bulunuyor" dedi.

Yazma eserlerin korunması için binanın çok uygun olduğuna dikkati çeken Soykan, bu yapının en önemli özelliğini, granitten yapılması diye niteledi.

Soykan, binanın köşe, pencere kasası ve kabartma işlemelerinin de çok muazzam olduğunu dile getirerek, "Yazma eserler, ahşap bir binada korunması mümkün olmayan eserlerdir. Bu eserleri böyle taş binalarda korumak gerekir" ifadesini kullandı.

İç kısımda yapılacak restorasyon çalışmalarından sonra kütüphanenin eylül ayında açılmasının planlandığını ifade eden Soykan, onarımın, Balıkesir Valiliği öncülüğünde İl Özel İdaresi kaynaklarıyla gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler