İlk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanan Türk çini sanatı, Eskişehir’de genç girişimciler tarafından devam ettiriliyor.
Tarihi Büyük Selçuklulara ve Anadolu Selçuklularına kadar dayanan, Osmanlı döneminde süsleme sanatında kullanılan çini sanatı, Eskişehir Odunpazarı’nda bulunan atölyelerde tarihi yansıtıyor. Odunpazarı Arasta Cam, Çini ve Seramik Sanatları Çarşısı’nda çini atölyesi bulunan 35 yaşındaki Gülçin Altıntaş, sanata hep esinlendiğini ve küçüklüğünden beri resim üzerine çalışarak üniversite hayatında çinicilikle tanıştığını söyledi. Altıntaş, ‘‘Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu’nu kazandım ve çiniciliğe başladım. İlk zamanlarda çok özen duymuyordum bu mesleğe ama sonradan sonraya çok severek yapmaya başladım. Şu an işimi ve mesleğimi çok seviyorum’’ dedi.
Sanat hayatına çocukluğunda dedesine ait yağlı boya tablolarını boyayarak başladığını söyleyen diğer çini sanatçısı Aslıhan Yenigün ise, ortaokulda öğretmenlerinin güzel sanatlar bölümünü okumasını istediğini ifade etti. Yenigün, ‘‘Liseden sonra üniversite tercihlerinde sanatla ilgili bir dal yazmak istedim. Karşıma çinicilik çıktı. Çokta keyifle okudum. Şu an kendi atölyemi işletiyorum. Uygulamalı girişimcilik kurslarına başlamıştım. Odunpazarı Belediyesi’nin böyle bir projesi olduğunu duydum. Ben de başvurdum ve dükkân ihalelerine girdikten sonra Gülçin ablayla komşu olduk. Şimdi yüzlerce yıllık tarihi bir mesleği biz ilerletmeye, Odunpazarı’nda bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.
Çini sanatının yeniden hayat bulması için çalıştıklarını belirten genç girişimciler, eserlerini Odunpazarı’nda sergiliyorlar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz