Çarşıbaşı ilçesinde evini adeta atölyeye dönüştüren Feyzullah Saka, yörede kadınların asırlardır örtünmek amacıyla kullandığı keşan bezini dokuyan son zanaatkarlardan biri.
Saka, ilçeye bağlı Kavaklı köyünde yaşadığı evin bir bölümünü, geçmişte Trabzon'un bazı ilçelerinde kadınların örtünme amacıyla kullandığı, günümüzde ise giysiden ev tekstiline kadar çok sayıda çeşidi bulunan keşan bezi üretim atölyesine dönüştürdü.
Feyzullah Saka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keşan örücülüğünün dede mesleği olduğunu, yörenin bazı kesimlerinde kadınların asırlardır örtünme amacıyla kullanıldığını keşan bezi dokumacılığını babasından sonra kendisinin devam ettirdiğini söyledi.
Yaklaşık 25 yıldır geçimini keşan dokuyarak sağladığını ifade eden Saka, "Geçmiş yıllarda hemen hemen her evde tezgah vardı. Keşan yıllar içinde gelir kapısı olmaktan çıkınca herkes bu işi bıraktı. Yürütülen projelerle birkaç yıl önce yine adından söz ettirdi ama gelinen noktada yine düşüşe geçti" dedi.
Eşi ve kızlarıyla hazırladıkları keşan bezini anlaştıkları toptancılara sattığını dile getiren Saka, "Günde ortalama 22 metre keşan bezi dokuyoruz. Kazancımız ne çok iyi ne de çok kötü, hamdolsun idare ediyoruz. Kötü de olsa ne yapabiliriz ki bizim bu işi bırakma şansımız yok" diye konuştu.
-ORKÖY'den keşana mikro kredi desteği-
Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orman Köy İlişkileri Şube Müdürlüğü'nce (ORKÖY) keşan ve peştamal örücülüğünü geliştirmek ve orman köylüsüne destek sağlamak amacıyla mikro kredi desteği sağladığını vurgulayan Saka, şöyle devam etti:
"Mikro kredi uygulamasından yararlandık. Destek bizim için çok iyi oldu. İplik almada parasal yönden durum zayıf olduğu için sıkıntı çekiyordum. Krediden istifade ettik, Allah razı olsun. Tezgah başına bin 750 lira olmak üzere 4 tezgah için 7 bin lira kredi aldım. Kredi geleneksel el sanatının yaşaması için de güzel destek. Eskiden ipliği vadeli alabiliyorduk şimdi her şeyi peşin alıyoruz. Bu da bize iyi bir destek sağladı. Kredi desteği olmasaydı daha zor günler yaşayacaktık."
Evine ilk kez gelenlerin tezgahları ve diğer araç gereci görünce şaşırdıklarını belirten Saka, "Evi fabrikaya benzetenler oluyor. Evimizde hem yaşıyoruz hem de geçinmemiz için gereken parayı burada keşan üreterek kazanıyoruz" dedi.
Saka, üreticiler olarak mikro kredinin tezgah başına 3 bin liraya çıkarılmasını istediklerini de vurguladı.
Feyzullah Saka'nın eşi Fatma Saka, keşan dokumayı evlendikten sonra öğrendiğini anlatarak, "Mecburen dokuma işini öğrendim. Sevsem de sevmesem de yapmak zorundayım, ekmek kapımız" diye konuştu.
Günde yaklaşık 4 saat keşan dokuduğunu sonrasında ise ev, bahçe işleriyle uğraştığını ifade eden Saka, "Burada iş bitmiyor, sürekli dokuyoruz. Bir yandan da evin işlerini yapmak zorundayız, ne yapacaksın ekmek paramız bu işte. Burada hem pişirip yiyoruz hem de çalışıyoruz" dedi.
Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürlüğü tarafından, keşan ve peştamal örücülüğünü geliştirmek ve orman köylüsüne destek sağlamak amacıyla yürütülen proje çerçevesinde, 113 dokuma tezgahı için 197 bin 750 lira bir yıl geri ödemesiz 3 yıllık mikro kredi desteği verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz