Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme konusunda karar vermesi durumunda, bunun kesinlikle herhangi bir çatışma içine girecek, yerli unsurlarla karşı karşıya gelecek veya onların silahsızlandırılması gibi bir misyonu üstlenmeyeceğini söyledi.
Gül, günübirlik ziyaret için gittiği Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, Lübnan'da bir ay süren çatışmaların durdurulmasını sağlayan 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının kabulünü takiben kararın uygulanmasına Türkiye'nin verdiği önemi vurgulamak amacıyla Lübnan, İsrail ve Filistin'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, ilgili taraflarla güçlendirilmiş BM barış gücünün Lübnan'ın güneyine konuşlandırılmasına ilişkin ilgili görüş ve değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.
Suriye ziyaretinde de Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ile bir araya gelip, konuya ilişkin görüşlerini birinci elden öğrenme imkanı bulacağını söyleyen Gül, "Ziyaretimin amacı, içinden geçmekte olduğumuz bu zor dönemde bölgemizin barış ve istikrarı açısından yapabileceğimiz katkılara ilişkin görüş alışverişinde bulunmaktır" dedi.
Gül, BM kararının tam olarak uygulanmasının bölge ülkeleri olarak herkesin yakından ilgilenmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, "Bölgemizde huzur ve sükunetin tesisi için ilgili tarafları 1701 sayılı karara uygun hareket etmeleri yönünde teşvik etmek, bölge ülkeleri olarak hepimizin ortak sorumluluğudur ve hepimizin çıkarınadır" diye konuştu.
Bakan Gül, şöyle devam etti:
"Türkiye krizin başından bu yana bir taraftan bölgedeki olumsuz gidişatın durdurulması için yoğun diplomatik çaba göstermiş, diğer taraftan da hem Lübnan halkına hem de Suriye'ye sığınmış Lübnanlılara başta gıda, ilaç ve çadır olmak üzere acil insani yardım yapmıştır, önümüzdeki günlerde de yapmaya devam edeceğiz."
BM'nin Türkiye'den kara gücünün yanında deniz gücü talep ettiği ve bunun da bölgede çatışma riskini artırabileceği yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Gül, şunları kaydetti:
"Birçok haberler çıkıyor, ancak söylediklerim gayet açıktır. BM'nin 1701 kararı orada UNIFIL'in durumunu daha güçlendirici, asker sayısını 15 bine çıkartacak uluslararası bir gücü öngörmektedir. Ayrıca bununla ilgili kurallar da ortaya çıkmaya başlamıştır. Ülkeler bununla ilgili katkı yapacak mı yapmayacak mı, bunlar değerlendirmelerin sonunda ortaya çıkacaktır.
Bu işlerde herkes dikkatli hareket etmek zorundadır, ama Türkiye olarak eğer biz buraya katkı yapma durumda olursak, bu kesinlikle herhangi bir çatışma içine girecek, yerli unsurlarla karşı karşıya gelecek veya onların silahsızlandırılması gibi bir misyonu kesinlikle üstlenmeyecektir. Bununu da herkes bilmektedir."