Muvazzaf subaylara şahsi silahları için valilikten ruhsat verilmek istenmesi askerleri kızdırdı. Meclis komisyonuna itirazlarını dile getiren Albay Ulaş, tasarıyı eleştirirken “Yeter artık” dedi.
Silah Kanunu tasarısını ele alan TBMM İçişleri alt komisyonu, düzenlemeye ilişkin askerlerin “yeter artık” isyanına sahne oldu. Asker, TBMM İçişleri alt komisyonunda görüşmeleri süren ve Emniyet ile MİT’in halen kullandığı askeri silah ithal yetkisini yasal dayanağa kavuşturacak Silah Kanunu tasarısına yönelik itirazlarını önceki günkü toplantıda “sözlü” olarak dile getirdi.
AK Partili Selami Uzun’un başkanlık ettiği alt komisyon toplantısına, geçen hafta alınan karar doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri de davet edildi.
Davet doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar Kararlar Daire Başkanı Albay Bülent Ulaş ve hakim Binbaşı Murat Yaman, bugüne kadar komisyona yazılı olarak ilettikleri tasarıya ilişkin görüş ve eleştirilerini, bu kez sözlü olarak dile getirdiler. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda edinilen bilgiye göre MSB temsilcileri, tasarının “Mili Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılamak üzere kendileri ve yetkilendirilen kişiler tarafından ithal edilmesi” ni düzenleyen maddesine itiraz etti. Maddedeki ifadeler nedeniyle bu şekilde ithal edilebilecek silahlar kapsamına, TNT gibi patlayıcı maddeler, kimyasal silahlar ve füze rampalarının dahi girebileceği uyarısında bulunan MSB temsilcileri, ithal ve kontrol yetkisinin tek elde bulunmasını istediler. MSB temsilcileri, bu maddenin korunması halinde ise metindeki “kişiler” ibaresinin çıkartılmasını talep etti. MSB temsilcileri, “Tasarının bu şekliyle yasalaşması halinde silah ve malzemelerin ithalatının tek elden takip edilemeyeceği, kontrolsüz kalacağı, hatta ithal edilecek silahların suç örgütlerinin eline geçebileceği” yönündeki eleştirilerini tekrarladılar.
Ruhsat verme yetkisi
Tasarıda yer alan, kuvvet komutanlıklarının, muvazzaf subaylara şahsi silahları için izin belgesi ve emekli mensuplarına da silah ruhsatı verme yetkilerinin İçişleri Bakanlığı’na devredilmesiyle ilgili maddeye de askerden itiraz geldi. MSB temsilcileri, mevcut sistemin aynen korunmasını talep ettiler.
“Yeter artık!”
Kuvvet komutanlarının silah izni ve ruhsat verme yetkisinin valiliklere devredilmesine ilişkin düzenlemeye itiraz ederken, askerin tepkisi doruk noktaya ulaştı. Tasarıda öngörülen değişikliğin aynen benimsenmesi durumunda muvazzaf subayların görev değişikliklerinde gittikleri görev yerlerinde valiliklere müracaat edip, kişisel tüm bilgilerini, görev yerlerini en ince detayına kadar bildirmek zorunda kalacaklarını anlatan askerler, bunun güvenlik açısından risk yaratabileceğini işaret ederek, “Yeter artık” çıkışında bulundular. Bir alt komisyon üyesi bu çıkışın son dönemde yaşanan darbe planı iddialarına yönelik soruşturmalar çerçevesinde askerlere yönelik gözaltı, tutuklama ve ifade almaların bir yansıması olduğunu savunarak, “Adamlar belli ki çok dolu, tasarıyla ilgili görüşmeler sırasında da isyan patlama noktasına ulaştı” değerlendirmesini yaptı.
“Yansıtmaya çalışacağız”
Alt komisyon başkanı Selami Uzun’un ise, Milli Savunma Bakanlığı temsilcilerinin görüş ve önerilerini dile getirmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Sizlerin görüşlerinizi aldık. Bunun bir uzlaşma düzenlemesi olmasını istiyoruz. Talep ve önerilerinizi tasarıya yansıtmaya çalışacağız. Ancak lüften toplantıdan çıkınca medyaya, uzlaşma sağlanmış gibi ’Şöyle olacak, böyle olacak’ şeklinde bir bilgilendirme olmasın” uyarısında bulunduğu öğrenildi.
Alt komiyon önümüzdeki hafta tasarıya ilişkin çalışmalarını sürdürecek. Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri ise bundan sonraki toplantılara ihtiyaç duyulması halinde yeniden davet edilecek.
M.Y. SEN MİSİN?
MİLLİ Savunma Bakanlığı’nı ilgilendiren yasal düzenlemelerde çalışmaları takip etmek, görüş bildirmek üzere uzun süredir TBMM genel kurul ve komisyon çalışmalarına katılan hakim Binbaşı Murat Yaman, alt komisyon toplantısında milletvekillerinin takılmalarına hedef oldu.
Bir gazetede yer alan “Meclis’e şafak baskını” başlıklı haberde geçen M.Y. rumuzlu askeri hatırlatan bazı komisyon üyeleri Murat Yaman’a “MY rumuzlu baskıncı asker sen misin? Muhalefeti tehdit etmişsin” diyerek takıldılar. Yaman ise iddiaların doğru olmadığını belirterek, kendisini yakından tanıyan vekillere “Böyle bir şey mümkün mü?” yanıtını verdi. Ancak vekiller konuşmalar sırasında sürekli “MY” diye hitap ederek Yaman’a toplantı boyunca takılmaya devam ettiler.
Muhalefet yalanladı
Askerlere sivil yargı yolunu açan ve kamuoyunda “Geceyarısı Yasası” olarak bilinen düzenlemenin iptaliyle sonuçlanan Anayasa Mahkemesi’ne başvuru süreciyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atılmıştı. Bir gazetede “Meclis’e şafak baskını” başlığıyla yer alan haberde, yasanın kabul edildiği gecenin sabahı Meclis’e gelen iki subayın, AK Parti, CHP ve MHP grup yöneticilerini ziyaret ederek, “Bu yapılan darbedir. Olacaklardan sorumlu değiliz. Dursun Çiçek’in belgesi bunun yanında gazoz kapağı gibi kalır” diyerek tepki gösterdikleri öne sürüldü. Ancak CHP ve MHP sert açıklamalarla haberi yalanlamıştı.
Vatan