HABER

Askeri yargıya neşter

Burhan Kuzu, "Askeri Yargıtay, Sivil Yargıtay’ın içinde, AYİM de Danıştay’ın içinde olibilir” dedi.

Askeri yargıya neşter
Burhan Kuzu, üç generalin görevden alınmasıyla başlayan tartışmanın bir daha yaşanmaması için askeri yargının sivil yargının içine alınabileceğini belirterek, “Askeri Yargıtay, Sivil Yargıtay’ın içinde, AYİM de Danıştay’ın içinde olibilir” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üç generalin görevden alınması konusunda Lübnan’dan dönerden yaptığı, “Eğer sivil iradenin verdiği karar farklı yollarla aşılmaya çalışılırsa sivil irade de yasalar çerçevesinde adım atar. Yasama organı ile atılacak bir çok adımlar vardır. Yargıda iki başlılığı yeni anayasada değerlendireceğiz” sözlerini TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu açıklama getirdi.
Kuzu, Erdoğan’ın, askerlerin ısrarcı olması halinde gündeme getirdiği çözümlerin iki şekilde uygulanabileceğini belirtti. Milliyet'te yer alan habere göre; Kuzu, ilk olarak yasal düzenleme yapılabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Sayın Başbakan ‘bundan sonra sıkıntı çıkarırlarsa yasal düzenleme getiririz’ anlamında konuşmuştur. Ne yapılabilir? Askeri Personel Yasası’nda varsa YAŞ’la alakalı konular düzeltilebilir. Bu tartışmalar bir yorumdan kaynaklanıyorsa bunu ortadan kaldıracak düzenleme yapılır. Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevkedilenler yasa gereği zaten dava açamıyor. Üç general konusunda da yükselme işlemi gerçekleşememiş. Yasa ‘emekli olur’ diyor. Ama bunu (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi) AYİM ve askeriye diretmeye çalışıyor. Emekli olması gereken generallari terfi ettirmeye diretiyorlar. Bunlar 6 kişi deniyor ama 3 kişi. Ötekilerin terfi durumu yok. Terfi olmayınca dokunmamışlar. Zorluyorlar... Zorluyorlar... Sivil irade en son el koymak zorunda kaldı.”
**‘Alt mahkeme olurlar’**
İkinci olarak yargıda “asker-sivil” şeklindeki iki başlılığı ortadan kaldırmak için anayasa değişikliği yapılabileceğini belirten Kuzu, şöyle devam etti: “Askeri yargıyla alakalı konu geçen anayasa hazırlığı sırasında da gündeme gelmişti. Ancak hayata geçmedi. Yargının tekliği prensibi dünyada yaygındır. Bizim de oraya geçmemiz gerekiyor.
Askerin Yargıtay’ı, sivilin Yargıtay’ı, askerin Danıştay’ı, sivilin Danıştay’ı’ diye bir şey dünyada yok. Bir tek örneği yok. Olmayan bir şeyi Türkiye, kendine has, artık çağdışı kalmış şekilde barındırıyor. Yeni düzenleme nasıl olur? Askeri mahkemeler alt mahkeme bazında belli oranda olur. Daha çok disiplin suçlarına, belli askeri suçlara bakarlar. Bu mümkündür, başka ülkelerde vardır. Askerin Yargıtay bölümü, Yargıtay’da bir daireye verilebilir.
Yüksek Askeri İdare Mahkemesi bölümü de Danıştay’dan bir daireye verilebilir ve bu iş böyle biter. Anayasal düzenleme ile değerlendirilirse bu çerçevede yapılabilir. Yargıtay’da iki başlılığın giderilmesi konusu geçmişte askerlerle konuşuldu. Askeri kesimde de buna bir itiraz yok. Genel anlamda onlar da belli bir süre sonra bunun böyle olmasından yana gözüküyor.”

En Çok Aranan Haberler