HABER

Askerlik süresine standart geliyor

Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile yaptığı görüşmeden “Bedelli Askerlik” konusu şimdilik kapanırken, hükümet ve TSK askerlik hizmetinde standart oluşturabilmek için çalışmalara hız verdi.

Askerlik süresine standart geliyor

Halen bakaya durumdaki bir buçuk milyona yakın kişiyi ilgilendiren düzenlemede askerlik süresi 10 ya da 12 ay olarak planlanıyor. Önümüzdeki günlerde hükümete sunulması beklenen yasal düzenlemede yedek subaylık kaldırılırken, er ve erbaşın geri plandaki hizmetlerden uzaklaştırılması öngörülüyor.

TSK’nın asker ihtiyacının ancak yüzde 60’nı karşılayabildiği için bedelli askerliğe sıcak bakılmadığı anlaşılırken, Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Başbuğ arasındaki görüşmeden çıkan açıklama ile yapılacak düzenlemeye ilişkin mesajlar da şu şekilde verildi:

“Ancak, bu konuda oluşan toplumsal beklentileri karşılamak üzere, orta vadede, mevcut askerlik sistemindeki farklı uygulamaları ortadan kaldıracak, askerlik sistemine ilişkin yeni yapısal düzenlemeler yapılmasının önemi ve gerekliliği üzerinde durulmuştur.”

Bu açıklamanın ardından Genelkurmay Başkanlığı'nın askerlik sistemine ilişkin planladığı en önemli düzenleme ise tektip askerlik uygulamasına geçişti. Uzun süredir çalışması yapılan tek tip askerlik çalışmasıyla TSK’da zafiyet yaratmayacak en makul süre içinde geçilmesi planlanıyor. Üniversite mezunları için uygulanan kısa dönem yada yedek subaylık uygulamasına son verilirken, askerlik süresi de 10 ya da 12 aya kadar kısaltılıyor.

-ASKERE, PATATES SOYMAK YOK-

Bazı meslek gruplarının temel eğitimin ardından görev yerlerinde askerlik hizmetini tamamlamasın da öngörüldüğü çalışmada en önemli unsur ise TSK’daki iş gücü kaybı olarak biliniyor. Ancak bunun içinde bir planlama yapan Genelkurmay Başkanlığı, halen orduevi ve karargahlardaki sosyal hizmetlerin sözleşmeli personele devredilmesiyle çözmeyi amaçlıyor.

Artık geri görev olarak bilinen garson, aşçı, berber gibi meslek gruplarının er ve erbaşlar tarafından yapılmaması, bu hizmetin dışarıdan alınarak asker ihtiyacı sayısının önemli oranda düşürülmese de planlanıyor. Bu çalışmanın kamuoyundaki beklentileri karşılaması ve belirsizliği ortadan kaldırması amaçlanırken, halen 40 bini polis olmak üzere bakaya durumdaki bir buçuk milyon erkeğin ise hızla askere alınması beklentiler arasında yer alıyor.

-PROFESYONEL ORDU-

Son yapılan askerlik süresi düzenlemesiyle Genelkurmay’ın asker ihtiyacının yüzde 17’sini kaybettiğin altı çizilirken, geleceğin ordusunun yapılanmasında da aynı zafiyetin yaşanmaması için ilk çapta 6 tugayın tamamen profesyonelleşmesi çalışmaları önümüzdeki günlerde başlıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın masasındaki yapısal düzenlemeler iki temel üzerine oturuyor. Bunlardan birincisini, bir süre önce yaşama geçen profesyonel ordu yapılanması oluşturuyor. İkincisi ise tek tip standart sürede askerlik. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 5, Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı 1 komando tugayı, 2010 yılının Temmuz ayında tamamen profesyonelleşecek. Bu tarihten itibaren bu tugaylarda er ve erbaş istihdam edilmeyecek.

Bu arada yedek subaylığın kaldırılması ise çok sayıda yapıyı da ortadan kalkıyor. Yedek subay olarak bir yıl askerlik yapanlara ödenen maaşlar ve tüm yasal kesintiler bitiyor. Bu tip askerler için OYAK’a yapılan kesinti ile bazı milletvekillerinin bu grup üzerinden emekli olmasının da kapısı tamamen kapatılmış oluyor. Tek tip askerlik uygulamasıyla yapılan bu tasarrufun profesyonel ordunun yapılanmasında harcanması da öngörülüyor.

Askeri yetkililer, bedelli askerliğin önü tamamen kapatılmadığını ifade ederken, ilk çapta ön koşulun terörle mücadelede ciddi bir yol alınması olduğunun altını çiziyorlar. Yapılan çalışmaların sonuç vermesiyle hazırlanan askerlik planlaması sonucu profesyonel orduya geçiş sağlanması durumunda TSK’nın zaten asker ihtiyacının azalacağının da altını çizen askeri yetkililer, önümüzdeki süreçte bedelli askerliğin tekrar gündeme gelebileceğini de kaydettiler.

En Çok Aranan Haberler