Osmanlı Devleti döneminde dar gelirli ailelere destek amacıyla yapılan askıda ekmek geleneği, 100 yıl sonra yeniden hayata geçirildi. Sadece Türklere ait olan bu geleneği yeniden yaşatan belediyeler, veren elin alan eli görmediği askıda ekmek kültürüyle sosyal yaraya merhem oluyor. Türkiye’de çok sayıda belediye öncülüğünde yürütülen gelenek sayesinde binlerce dar gelirli ailenin evine ekmek giriyor.
Osmanlı döneminden günümüze miras kalan askıda ekmek geleneğine ve kültürü, başta İstanbul, Ankara, Samsun olmak üzere birçok ilde başarıyla devam ediliyor. Sosyal yardımlaşmayı amaçlayan insani yardım geleneği kapsamında vatandaşlar, yardımseverliğin göstergesi olarak ihtiyaç sahipleri için de fazladan bir ekmek alıp fırınlardaki askıya bırakıyor. İhtiyacı olan vatandaşlar da bu sepetlerden ihtiyaçları kadar ekmeği ücretsiz alarak evine götürüyor. Böylece, hayırseverler ve ihtiyaç sahipleri rencide olmuyor. Uygulamadan, mahalledeki dar gelirli ailelerin yanı sıra öğrenciler de yararlanıyor.
Samsun’da İlkadım Belediyesi tarafından sürdürülen askıda ekmek geleneğinden gerçek ihtiyaç sahibi 10 bin aile faydalanıyor. Sosyal inceleme neticesinde tespit edilen ortalama 5 kişilik ailede, kişi başına düşecek miktarda ekmek fişi veren belediye, suiistimaller olmaması için de büyük çaba sarf ediyor.
Askıda ekmek kampanyasına ilişkin Cihan’a konuşan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, bu geleneği sürdüreceklerini söyledi. Başkan Demirtaş, “Aslında proje çok güzel ama askıda ekmeğin ne anlama geldiğini vatandaşlarımız pek bilmiyor. En büyük eksikliğimiz, halkımıza askıda ekmeğin ne anlama geldiğini yeterince anlatamamak. Bizim de tanıtımda eksikliğimiz oldu. Bunu gidereceğiz. Kampanyayı, fakir fukara evine ekmek götürebilsin düşüncesiyle yaptık. Burada temel espri, alan ile verenin birbirini görmemesi. Görmediği için de ezilmiyor ve mahcubiyet yaşanmıyor. Bunu sağlama adına bu bir yöntemdi. Veren ile alan birbirini görmeden temel ihtiyaç giderilmiş olunuyor.” bilgisini verdi.
“HAYIR İŞİNİ SUİİSTİMAL EDENLER VAR”
Askıda ekmek geleneğini suistimal eden dar gelirlilerin olduğuna da dikkat çeken Başkan Demirtaş, “Gerçek ihtiyaç sahiplerinin listeleri elimizde. Evleri kontrol edilip taranıyor. Kayıtlarımızda mevcut. Fişi veren belli, alanları da kontrol ediyoruz. Ekmek fişini alıp satanlar bile var. Gerçek ihtiyaç sahibi olmayan da var, olup da ekmek ziyade bir açığını kapatmak isteyip fişini satanlar da var. Elektrik, su gibi açığını hemen paraya çevirip onu kapatma arzusunda olanlar var. Fiş satılmasını da yasakladık. Kimlik kontrolü sayesinde fişle ekmek alanları takibe alıyoruz. Hangi numarayı kime verdiğimiz belli. Gözümüzden kaçan vardır ama bunu en aza indirmek için mücadele ediyoruz.“ şeklinde konuştu.
Askıda ekmeğe ilişkin bağış kabul ettiklerine de değinen İlkadım Belediye Başkanı Demirtaş, banka hesap numaralarına yatırılmayan veya belediye adına hamiline olacak şekilde kesilmeyen çekleri kabul etmediklerini de sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz