YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Askıda Ekmek" Geleneğine Köfte Ve Çorba Da Eklendi

Bayburt'ta bir restoran, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden "askıda ekmek" uygulamasına köfte ve çorbayı da ekledi.

Bayburt'ta bir restoran, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden "askıda ekmek" uygulamasına köfte ve çorbayı da ekledi.

Geçmişte yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyen, işsizliği ve dilenciliği onur meselesi sayarak 1913'de "Bayburt Müslüman Dilendirmez Cemiyeti"ni kuran Bayburtlular, bu dayanışmayı günümüzde de yaşatmak için gayret ediyor.

İhtiyaç sahiplerine yardım eli uzatma yöntemlerinden biri olan "askıda ekmek" geleneğine, Bayburt'ta bir restoran işletmecisi tarafından başlatılan "askıda köfte" ve "askıda çorba" uygulaması da eklendi.

Genç Osman Mahallesi'ndeki iş yerinde ihtiyaç sahiplerinde ücretsiz çorba ve köfte ikram eden işletme sahibi Bahattin Yöney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayı "askıda ekmek" geleneğini ve yardımlaşma kültürünü yaşatmak için başlattıklarını belirtti.

Osmanlı kültüründen gelen "askıda ekmek" uygulamasını "askıda çorba", "askıda köfte" olarak değiştirdiklerini dile getiren Yöney, şunları söyledi:

"Uygulamayı yaklaşık 20 gün önce çalışanlarımızın 5-10 porsiyon köfte ve kase çorba katkılarıyla başlattık. 'Askıda çorba', 'askıda köfte' yazılarını müşterilerin ve ihtiyaç sahiplerinin görebileceği yere astık. Uygulamaya zaman geçtikçe müşterilerimiz de destek vermeye başladı. Müşterilerimiz artık içtikleri çorbanın yanı sıra ihtiyaç sahipleri için birkaç çorba parası da bırakarak gidiyor. Aynı durum köfte için de geçerli. Tabi çalışanlarımızın katkısı da devam ediyor. Böylece askımız hiç boş kalmıyor."

Muhtaçlara bir nebze de olsa yardım edebildikleri için hem kendileri hem de müşterilerinin memnun olduğunu ifade eden Yöney, şöyle devam etti:

"Yardımlaşma ve dayanışmayı en üst seviyede tutan bir toplumun bireyleriyiz. Atalarımız bu konuda çok büyük yatırımlar yaptı. Bayburt, diğer Anadolu kentlerinde olduğu gibi fakire, düşküne yardım eli uzatanların, bunu kendine görev sayanların memleketidir. Bunun tarihimizde örnekleri mevcuttur. Bir asır önce Bayburt'ta dönemin kaymakamı ve şehrin ileri gelenlerince işsizliğin ve dilenciliğin önlenmesi için 'Bayburt Müslüman Dilendirmez Cemiyeti' kurulmuştur. Böyle bir kültürden gelen insanlar olarak, askı uygulamasıyla dinimizin emrettiği, atalarımızın da en iyi şekilde uyguladığı yardımlaşma geleneğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istedik."

Uygulamadan daha çok öğrencilerin yararlandığını belirten Yöney, "Başlangıçta 5 ya da 10 olan talep şimdilerde 30'u buluyor. Karnını doyuranlar da biz de son derece memnunuz. İmkanı olanları benzer uygulamalarla dayanışma kültürümüze katkıda bulunmaya davet ediyoruz. İnanın büyük haz alacaklar" dedi.

Muhabir: Abdulkadir Nişancı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler