HABER

Aşkın davasında bilirkişi raporu

VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 arkadaşının yargılanma nedenlerinin başında gelen Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi için dış krediyle İspanyol Expansiyon Firması'ndan alınan tıbbi cihazların bilirkişi raporu, davanın görüldüğü Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne intikal etti.

Hazırlanan raporda, 35 kalemlik cihazlardan 32 kaleminin kurulu ve çalışır durumda olduğu ifade edilerek, "Kesin kabul öncesi bunların tamamlanması gerekirdi. Toplam paketleri eksik olduğu için hiç ya da atıl kullanılan cihazlarda üniversite ya da firma kusurlu değildir. Hükümetlerce alınan ve uygulanan ekonomik yatırımlar nedeniyle durdurulan projeler, Van Yüzüncü Yıl, Kocaelli ve Hacettepe Üniversiteleri'nin dış krediyle alınan cihazları bulunuyor ve bu cihazlar da ölü yatırımlara dönüştürülmüştür" denildi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkeme Başkanlığı'nın talebi üzerine Ankara Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşenur Cila başkanlığında oluşturulan heyet, yaklaşık 1 ay önce dış krediyle alınarak YYÜ Enver Arpalı Radyoloji Merkezi ile tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ndeki çeşitli bölüm ve ünitelerde kurulan cihazlara yaptığı keşif ve evrak üzerindeki incelemelerini tamamladı. Prof. Dr. Cila'nın imzasıyla hazırlanarak, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 12 sayfada oluşan raporda, konu, keşif esnasındaki tespitler, heyete verilen evrak ve resmi belgelerde yapılan tespitler, cihazlara ait teknik şartnameye uygunluk, fiyatlandırma, teslim ve kabul tarihini gösterir karşılaştırma tablosuyla sonuç kısmın olmak üzere, 4 kısımda değerlendirildi. Raporda, 2 gün devam eden keşif süresince, üniversitenin kampüsünde bulunan Enver Arpalı Radyoloji Merkezi ile Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nin radyoloji, ameliyathane, çocuk bölümü, fizik tedavi ve rehabilitasyon, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları, kardiyoloji plastik cerrahi ve ortopedi, reanimasyon, histoloji, mikrobiyoloji neuroscience, pataloji ve anatomi gibi bölüm ve ünitelerinde bulunan bütün cihazların tek tek kontrol edildiği ifade edildi.

35 kalem tıbbi cihazın 2003 ve 2004 yıllarında teslim alındığı anlaşıldı

Raporda, yapılan keşif ve inceleme neticesinde YYÜ Rektörlüğü ile İspanyol Expansion Firması arasında yapılan sözleşme kapsamında toplam 35 kalem tıbbi cihazın 2003 ve 2004 yıllarında teslim alındığının anlaşıldığı kaydedildi. Tespit sırasında görüşülen cihazların kullanıcıları olan öğretim üyelerinin beyanlarına göre, bu cihazların büyük bir bölümünün 2003 yılı içinde kurulduğu, eğitimleri tamamlamış ve fiilen kullanmaya başlandığı ifade edilen raporda, cihazların Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ile Enver Arpalı Radyoloji Merkezi'nde görüldüğü ifade edildi. Cihazların, teslimatı yapılan tarihlerin en son teknik özelliklerini taşıyan bugün dahi bir çoğunun bu özelliklerini koruyan ve hatta Türkiye'deki bir çok devlet ve üniversite hastanelerinde halen bulunmayan cihazlar olduğu ifade edildi.

Raporda, "Sözleşme kapsamında sözleşmesi yapılan 35 kalem cihazın 32 kalemi tam, eksiksiz çalışır vaziyette görülmüş, hatta bazı kalemlerle ilgili ihale şartnamelerinde belirtilmeyen, ancak cihazın uygun koşullarda çalışabilmeleri için gerekli klima, kesintisiz güç kaynağı, malzeme dolapları gibi ek malzeme ve tefrişatın firma tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Bazı parçaları gelmeyen ve bu nedenle az kullanılan ya da kullanılamayan Eximer Lazer Sistemi, Radyoterapi sistemine ait kobalt cihazı ve hücre kültür sistemi olan 3 cihaz gelen parçalarının şartnameye uygun olan parçalardır. Ancak eksik olan parçaların çalışması için elzem olup, kobalt cihazının kaynak ömrünün azaltmakta olması ayrı özellik gösteriyor" denildi.

"eksikleri belirtilen cihazlarda çalışmayı engelleyen durum yoktur"

Ayrıca sanık avukatlarınca talep edilen, alınan cihazların proforma ve teslimat faturalarının karşılaştırması isteminin tümünü yerine getirmekte büyük sorunlar yaşandığı ifade edildiği raporda, cihazların özellikle proforma faturalarında birim fiyatlarının ayrı olarak belirtilmediği, ya başka cihazlarla birlikte toplam fiyat belirtildiği ya da birim fiyatların üzeri karalanmış olduğu için çok sayıda belge içinde teklif fiyatlarına raporda yer verildiğini geliş ve gümrük faturaları ise gönderilen paketlere ait olup, ticari faturaları inceleme, kur farklarını belirleme bilgi ve yetkinliğinin olmadığı ifade edildi. Raporda, ayrıca bilirkişi kapsamlarının araştırma ve hizmete yönelik tıbbi cihazların teknik özellikleriyle sınırlı olduğunu ve mali sorular için uzman bilirkişi tayini gerektiğine de yer verildi.

Raporun sonuç kısmında ise teslim edildiği belirtilen geçici kabulleri 1 yıl ya da daha sonra yapılmış cihazlar ihale şartnamesindeki koşulları sağlamakta olduğu vurgulanarak, "Eksikleri belirtilen cihazlarda çalışmayı engelleyen durum yoktur. Kesin kabul öncesi bunların tamamlanması gerekirken, toplam paketleri eksik olduğu için hiç ya da atıl kullanılan cihazlarda üniversite ya da firmanın kusurlu değildir. Hükümetlerce alınan ve uygulanan ekonomik yatırımlar nedeniyle durdurulan projeler, Van Yüzüncü Yıl, Kocaelli ve Hacettepe Üniversiteleri'nin dış krediyle alınan cihazları bulunuyor. Cihazlarda bu kapsamda ölü yatırımlara dönüştürüldüğü anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

En Çok Aranan Haberler