HABER

ASKİ'ye "sayaç" davası

ANKARA (İHA) - Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) bazı abonelere ön ödemeli, kartlı, elektronik sayaç takılmasıyla ilgili aldığı kararın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

THD Başkanı Turhan Çakar, bazı dernek yöneticileri ve bu konuda THD'ye şikayette bulunan vatandaşlarla birlikte bugün Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne geldi. Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne dava dilekçesini veren Çakar, çıkışta basın açıklaması yaptı. ASKİ tarafından tüketicilere haber verilmeden mekanik sayaçların sökülerek yerine ön ödemeli, kartlı elektronik sayaç takıldığını ve bu işlem için tüketicilerden 300 YTL para istendiğini belirten Çakar, "ASKİ bu uygulamasıyla en temel insan hakkı, yurttaşlık hakkı, tüketici hakkı, tüketici hakları ve kamu yararını ayaklar altına alınmaktadır" dedi.

Çakar açıklamasında, ASKİ Yönetim Kurulu'nun 18 Mayıs 2005 tarihinde oyçokluğuyla aldığı kararla borcundan dolayı sökülen, 1 yıl içerisinde birden fazla arıza yapan, 10 yıllık periyodik muayene zamanı dolan ve ölçme hassasiyetini kaybeden sayaçlarla kaçak su kullanıldığı tespit edilen abonelere ve inşaatı bitip iskan alınan yeni binalara kartlı su sayacı takılma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. ASKİ'nin 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda olmamasına rağmen abonelerine "10 yıllık periyodik muayene zamanı dolmuş olan ve bu nedenle ölçme hassasiyetini kaybetmiş sayaçların 3516 sayılı yasa gereği değiştirilmesi zorunludur" yazısı gönderdiğini belirten Çakar şunları söyledi:
"Oysa, kanunda böyle bir zorunluluk yoktur. ASKİ yönetimi, abonelerine doğruyu söylememektedir. Çünkü ASKİ'nin söktüğü 10 yılını doldurmuş sayaçların hassasiyetini kaybedip kaybetmediğinin belirlenmesi için herhangi bir test yapılmamakta, sökülen sayacın onarılıp onarılamayacağı da belli edilmemektedir. Yasaya göre, periyodik muayene süresi geçtiği halde ölçme hassasiyetini kaybetmemiş olan sayaçlar kullanılabilecektir. ASKİ, ölçme hassasiyetini kaybedip kaybetmediğine bakmadan Kanun'da belirtilmediği halde, 10 yıllık bütün mekanik sayaçları kartlı ya da ön ödemeli sayaçlarla değiştirmekte ve tüketicilerden 300 YTL istemektedir. ASKİ bu uygulaması ile tüketicinin seçme hakkını ve ekonomik çıkarlarının korunması hakkını çiğnemektedir."

Çakar, ASKİ'nin tüketiciye bildirmeden bu uygulamaya geçmesinin 4077 Sayılı Tüketici'nin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. maddesinde belirtilen "tek taraflı sözleşme yapılamaz, sözleşmede haksız şart bulunamaz" hükmüne aykırı olduğunu ve bunun da tüketicileri mağdur ettiğini söyledi. Ön ödemeli uygulamada tüketicinin suyun bedelini peşin ödediğine dikkati çeken Çakar, "Kamu hizmeti vermekle görevli bir kurum henüz hizmet vermeden, o hizmetin bedelini peşin olarak tahsil edemez. Oysa, su gibi, kullananın borcunun kolaylıkla belirleneceği bir kamu hizmetinin bedelinin tüketiciden peşin olarak tahsili kamu hizmeti mantığına terstir ve bunda kamu yararı yoktur. Su gibi hayati bir konuya 'parası olana veririm, parası olmayan ne yaparsa yapsın' mantığıyla yaklaşmak olanaklı değildir. Su yaşamsal bir araçtır, tüccar mantığı ile ele alınamaz" diye konuştu.

Ön ödemeli sayaçların kullanılması durumunda sayaca kredi yükleyerek su kullanılabileceği ve sayaçtaki kredinin tükenmesi halinde suyun kesileceğine işaret eden Çakar, "Suyun kesilmesi sırasında tüketiciye herhangi bir uyarı yapılmamaktadır. Gece insanlar evlerinde banyo yaparken, bulaşık yıkarken, temizlik yaparken ya da misafir ağırlarken su kesilebilecektir. Su kredi yükleme istasyonları gece saat 22.00 ile sabah saat 09.00 arasında çalışmamaktadır. Yani hizmet 24 saat değil, kesintili olarak verilmektedir" açıklamasında bulundu.

Çakar, açıklamasının sonunda derneğe gelen şikayetler doğrultusunda ASKİ Yönetim Kurulu'nun bu konuda aldığı kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler