HABER

"Asla riskli alanlara bina yapılmamalı"

Başbakan Yardımcısı Akdağ: - "Başbakanlığa bağlı AFAD'ın kurulmasıyla Türkiye'de afetlere yaklaşım mantığı tamamen değişti" - "Türkiye'de 2 bin civarında arama kurtarma birliği ekibimiz var. 20 bin civarında da itfaiyecimiz. Bu 20 bin itfaiyeciyi de işin içine çok aktif olarak sokmamız gerekiyor" - "Bundan sonra asla riskli alanlara bina yapılmamalı. Yapılmış olanları da mutlaka başka alanlara taşıyacak, tahliye edecek ya da oradaki riski azaltacak çalışmalar yapmamız gerekiyor"

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Bundan sonra asla riskli alanlara bina yapılmamalı. Yapılmış olanları da mutlaka başka alanlara taşıyacak, tahliye edecek ya da oradaki riski azaltacak çalışmalar yapmamız gerekiyor." dedi.

Akdağ, AFAD Ordu İl Müdürlüğünü ziyareti sırasında, Allah'tan insanları büyük afetlerden korumasını diledi. Türkiye'deki afetlerin en büyüğünün genellikle depremler olduğuna işaret eden Akdağ, Van depreminde hem AFAD hem de UMKE ekiplerinin çok büyük başarı gösterdiğini anlattı.

Ekiplerin yurt içinde olduğu gibi yurt dışındaki benzer problemler karşısında da hızlı hareket etme kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Akdağ, "Organize biçimde hareket edebilen ve ihtiyacı yerinde görüp yerinde teşhis koyup müdahaleyi de yerinde yapan ekiplerdir." ifadesini kullandı.

AFAD personelinin profesyonel olduğunu ancak amatör ruhla çalıştığını dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:

"Başbakanlığa bağlı AFAD'ın kurulmasıyla Türkiye'de afetlere yaklaşım mantığı tamamen değişti. Afetlere müdahale anlamındaki gücümüzü artırmak için bu seneden başlayarak gönüllülük sistemlerini kuvvetlendirdik. Çünkü Allah korusun, çok büyük afetler için önceden kadrolu personelin sayısını aşırı artırmak, şişirmek, çok sayıda insanın bir afet olmadığı müddetçe bir yerde oturması anlamına gelir. Elbette ki bir çekirdek ekibiniz olacak. Dolayısıyla bu çekirdek ekiplerin yönetiminde kendilerine sertifika verilmiş, eğitimleri zaman zaman tekrarlanan, belli testlerden geçen hem psikolojik hem bedensel hem zihinsel açıdan böyle bir kurtarma işine katılmalarının faydalı görüleceği kişilerle Türkiye'de büyük bir gönüllüler ordusu kurmak için kollarımızı sıvamış durumdayız."

- AKUT ile işbirliği protokolü imzalandı

Akdağ, söz konusu çalışma için AKUT ile işbirliği protokolü imzaladıklarını aktararak "Türkiye'de 2 bin civarında arama kurtarma birliği ekibimiz var. 20 bin civarında da itfaiyecimiz. Bu 20 bin itfaiyeciyi de bu işin içine çok aktif olarak sokmamız gerekiyor. Kanun, yetkiyi de sorumluluğu da AFAD'a vermiş durumda. Sadece itfaiyeciler değil, bunun dışında da 10 binleri, hatta 100 bin rakamı ile ifade edebileceğimiz sayıda gönüllüyü yetiştirerek böyle bir sisteme geçeceğiz inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

Sel, su baskını ve heyelanla ilgili risk haritaları hazırladıklarına dikkati çeken Akdağ, şunları kaydetti:

"Bu risk haritaları çerçevesinde riski azaltmak için önemli çalışmalar yapacağız. Tabii önemli olan hususlardan biri, sel ya da su baskınlarına maruz kalacak alanlara bina yapılmamasıdır. Vatandaşımızın da buna itina etmesi gerekir. İlgili kuruluşlarımızın, belediyelerimizin başta olmak üzere bu meselenin üzerinde durması gerekir. Bundan sonra asla riskli alanlara bina yapılmamalı. Yapılmış olanları da mutlaka başka alanlara taşıyacak, tahliye edecek ya da oradaki riski azaltacak çalışmalar yapmamız gerekiyor."

En Çok Aranan Haberler