KADIN

Aslında İyilik Yapmıyorsunuz: Bebeklere Zorla Yemek Yedirmek Obeziteye Davetiye Çıkarıyor!

Her annenin en çok uğraşı da bebeğine yemek yedirmesidir. Alması gereken bütün vitaminlerin içinde olduğu çorbaya ağzını sürmez çocuk, anne üzülür hatta sinirlenir. Yemek yiyen çocuklara ise gıptayla bakılır. Ancak çocuğunuzu yemek yemeye zorlamayın. Neden mi?

Aslında İyilik Yapmıyorsunuz: Bebeklere Zorla Yemek Yedirmek Obeziteye Davetiye Çıkarıyor!

Kendi bedenlerini kontrol etmeyi öğrenemiyorlar!

Klinik Psikolog Dr. Gülin Güneri, özellikle ülkemizde annelerin çocuklarına zorla yemek yedirdiği gerçeğini anlattı. Zorla yemek yedirilmeye çalışılan çocukların kendilerini kontrol edemeyebileceklerini söyleyen Güneri, "Bu çok yanlış bir şey. Böylelikle çocuklar bedenlerini nasıl kontrol edebileceklerini öğrenmiyorlar. Halbuki çocuk ne zaman doyduğunu ne zaman aç olduğunu kendi başına bilse böylelikle tıka basa yeme alışkanlığını edinmemiş olacak." dedi.

Obeziteye davetiye çıkarıyorsunuz.

Bu şekilde çocuklara zorla yedirilen yemekler, doydukları halde midesine fazladan gıda gitmesine ve midelerinin büyümesine sebep oluyor. İlerleyen yaşlarında ise daha fazla yeme isteğiyle birlikte fast food’a daha çok yöneliyorlar.

Davranış bozukluklarına yol açabilir

Yemek konusunda verilen savaşlar çocuğunuzun ilerde hırçın ve inatçı birisi olmasına neden olur. Çünkü yemek konusunda başlayan küçük mücadele, aslında bir inatlaşma mekanizmasıdır hatta anneyle çocuk arasında bir savaşa dönüşebilir. Bu şekilde büyüyen bebek ve çocuklar ise ne yazık ki sizden ilk öğrendiği şeylerden birisi de inat kavramı olacaktır.

Aslında zorla beslenme farkında olmadan emzirmeyle başlıyor

Doktorlar, bebek sarılığını ve bebeklerin vücudunda oluşabilecek sıvı kaybını önlemek için sık aralıklarla (örneğin 2-2,5 saatte bir) emzirin diyorlar. Bu nedenle de anneler bebeklerini uykularından kaldırarak emziriyorlar. Bu davranış yüzünden bebeğiniz memeyi ve mamayı onun ritmini bozan, vücuduna zorla uygulanan bir şey gibi sanıyor. Bebeklerin psikolojisinin olmadığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Birçok davranış bozukluğu ve psikolojik sorunlar bebek döneminde başlıyor.

Neler yapılabilir?

Damak tadını öğrenin

Bebeğinizin de (özellikle ek gıdalara başladığınızda) damak tadının gelişeceğini unutmayın. Onların da bir damak zevki var yani. Bu durumda bebeğinizi tanımanız çok önemli, eğer bebeğiniz peynir sevmiyorsa ona zorla peynir yedirmek yerine yoğurt yedirin. Ancak yemeklerini hazırlarken mutlaka dengeli beslendiğinden emin olun.

Sinirlenmeyin, üzülmeyin

Yemek yemeyi kabul etmediği zaman kesinlikle sinirlenmeyin, üzülmeyin. Özellikle üzüldüğünüz durumlarda daha farklı tepkilerle karşılaşabilir sizi cezalandırmak istediklerinde bunu yemek yemeyerek yapmaya çalışırlar.

Peşinden koşmayın

Bebeğinizin ve çocuğunuz yemek yesin diye tabiri caizse peşinden koşmayın. Yemek yeme olayını siz mutlu olun diye değil, onun hayatı için, büyümesi için gerekli bir şey olduğunu anlatın. İnatlaşmak yerine “sen bilirsin” diyerek zorlamamayı deneyin. Unutmayın ki bir, iki saat kalınan açlık kendisinin iştahla yemesini sağlayabilir.

Yemek yerine alternatif düşünmeyin

Yemek yemediği zamanlarda “aman yesin de ne yerse yesin” gibi bir düşüncede asla olmayın. Yemek yemiyorsa abur cubur ve patates kızartması gibi cazip gelen gıdlar asla vermeyin. Bunun yerine acıktığı zaman yemeğinin yenmesi gerektiğini hatırlatın.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler