Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni Türk Ticaret Kanunu hakkındaki genel gözlemlerini paylaşarak, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını belirtti.
ASO Başkanlığı'nda düzenlenen ASO Mart ayı meclis toplantısına katılan Özdebir, konuşmasında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlere getirdiği yükümlülüklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını savunan Özdebir, yeni Kanun'un getirdiği birçok uygulama ve yükümlülüklere büyük şirketlerin uyum sağlamakta güçlük çekmeyeceğini ancak Türkiye'deki işletmelerin yüzde 98'ini oluşturan küçük işletmelere altından kalkamayacakları yükler ve yükümlülükler getirdiğini ifade etti. Bugüne kadar mevzuatın, şirketleşmeyi ve kurumsallaşmayı teşvik etmek amacıyla sermaye şirketlerine çeşitli vergi avantajları sağladığına işaret eden Özdebir, "Bu nedenle ölçekleri ne olursa olsun bir çok işletme sermaye şirketi olarak faaliyet göstermekteydi. Yeni Kanunun getirdiği yükler ve yükümlülüklere gücü yetmeyecek şirketlerin yeniden şahıs şirketine dönüşmesi imkanı getirilmiştir. Ancak, vergi mevzuatında gerekli düzenlemeler yapılmadığı için bu dönüşümü yapacak şirketler vergi yüklerinde bir artış yaşayacaklardır. Bunu engellemek için vergi mevzuatımızda yeni Türk Ticaret Kanunu ile beraber yürürlülüğe girecek paralel düzenlemelerin yapılması mutlaka gerekmektedir. Şahıs şirketine dönüşümler aynı defter değerlerinin kullanılmasına imkan verilerek kolaylaştırılmalıdır. Ayrıca, ikincil mevzuat çalışmaları sırasında özel sektörün görüşleri mutlaka alınmalıdır" dedi.
Şirketlerinin çok düşük karlılık oranlarıyla çalıştığını söyleyen Özdebir, "Ortalama olarak şirketlerimizde karın satışlara oranı yüzde 3,4, karın öz kaynağa oranı ise yüzde 7,9'dur. Birçok küçük işletme bu oranları bile yakalayamamaktadır" diye konuştu.
Özdebir, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun büyük şirketleri kolladığını, küçük şirketleri ise cezalandırdığını ifade ederek, "Biliyorsunuz girdilerinin çoğunu yüzde 18 KDV ödeyerek alan ancak ürününü yüzde 8'den satan ya da ihracat yapan işletmelerimizde büyük KDV alacakları birikmektedir. Bu KDV alacakları bir sene sonra altı aylık bir inceleme sonrasında ödeniyor. Bu bir buçuk sene içerisinde yeni KDV alacakları birikiyor. Bu uygulama işletme sermayesi sıkıntısı içinde olan ve düşük karlılıkla üretim yapan sanayiciyi cezalandırmaktır. Üretim yerine ithalat yapsanız yüzde 8'den alıp yüzde 8'den satarsınız. Üzerinizde de KDV alacağı birikmez" şeklinde konuştu.
Özdebir, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun KDV iade sistemi, vergi reformu gibi düzenlemelerin yerli üreticiyi desteklediği bir anlayışla yapılmasını gerektiğini belirterek, bunun olmaması durumunda herkesin şikayetçi olduğu cari işlemler açığının düşmeyeceğini ve sanayinin de hak ettiği güce kavuşmayacağını ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz