HABER

Aspirin bibere de iyi geliyor

Aspirin bibere de iyi geliyor

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Korkmaz tarafından yapılan çalışmada, aspirinin biber tohumlarına iyi geldiği ve verimliliği artırdığı ortaya çıktı.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Korkmaz yaptığı çalışmada, aspirinin bitkilerin strese karşı dayanırlıklarında önemli bir etken olduğunu belirledi. Korkmaz, "Yaptığımız çalışmalarda aspirinin, biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu etkilediğini gözlemledik. Daha önce de aynı çalışmayı marulda yapmıştık. Onda da aynı sonuçları aldık" dedi.

Strese karşı toleransları artırılmış bitkilerin elde edilmesinin zirai üretim açısından büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, "Biber tohumları ekim sonrasında 25-30 derecede 8 günde çimlenirken, çimlenmenin 15 derecede 25 günde gerçekleştiğini gördük. Toprak ve hava sıcaklıklarındaki yüksek orandaki değişimlerin biber tohumlarının çimlenmesini ve topraktan çıkmasını olumsuz etkiliyor. Biber üreticiliğinin yoğun olarak yapıldığı Kahramanmarmaş'ta tarlaya tohum ekiminin yapıldığı zamanlarda toprak sıcaklığının 10 ile 20 derece arasında değişlik meydana geliyor. Bu da verimde düşüklüğe neden oluyor. Toprak sıcaklığındaki bu ani değişimler tohumların çimlenmesini, topraktan çıkışını ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturmasını engelliyor. Biz bu olumsuzluğun önüne geçecek uygulamalar saptamak amacıyla bir araştırma yaptık. Biber tohumlarını, 4 farklı dozda aspirin ile muamele ettik ve kaplara ektik. Bu arada aspirin ile muamele etmediğimiz biber tohumlarını da aynı şekilde ektik. Daha sonra tohumların çimlenme ve topraktan çıkışlarını izledik ve kayıt altına aldık" diye konuştu.

Aspirinle muamele edilmeyen tohumların yüzde 45 oranında çimlendiğini ve yüzde 40 oranında topraktan çıktığını kaydeden Korkmaz, oysa aspirinle muamele edilen tohumların yüzde 91 oranında çimlendiğini ve yüzde 85 oranında topraktan çıktığını vurguladı. Aspirinle muamele edilmiş biber tohumlarının çimlenme ve topraktan çıkış oranının, aspirinle muamele edilmemiş tohumlara oranla çok yüksek olduğuna dikkati çeken Korkmaz, "Aspirin bitki büyüme düzenleyici görevi yapıyor. Aslında bir tür haberci görevi yapıyor diyebiliriz. Biberin içerisindeki sentezleri harekete geçirerek belirli genlere diyor ki, 'Sen stres altındasın ve belirli verileri üretmen lazım.' Asprin direkt etkisinden ziyade aracı görevi yapıyor. Hastalık ve patolojik korumayı artıyor" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler