YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Astım Dünyada Her Yıl 300 Milyar İnsan Etkiliyor

Özellikle son yıllarda görülme sıklığı hızla artan astım, özellikle çocukları etkisi altına alıyor.Büyük şehirlerde yaşama...

Astım Dünyada Her Yıl 300 Milyar İnsan Etkiliyor

Özellikle son yıllarda görülme sıklığı hızla artan astım, özellikle çocukları etkisi altına alıyor.

Büyük şehirlerde yaşama ve çevre kirliliği gibi dış etkenler de astımın ortaya çıkmasına neden oluyor. Türkiye’de her 12-13 yetişkinden birinin ve her 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Dr. Raziye Uyguç, astımın belirtilerini ve alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verdi.

Dünyada her yıl 250 bin kişinin astım sebebiyle öldüğünü belirten Dr. Raziye Uyguç, 2025 yılı itibariyle yaklaşık 100 milyon kişinin daha astım olacağının ön görüldüğünü de söyledi. Halk arasında nefes darlığı olarak da bilinen astımın bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Uyguç, “Astım; çeşitli dış etkenler nedeniyle solunum yollarını meydana getiren bronşların kasılarak daralması, bronş zarının şişmesi ya da balgam gibi yapışkan sıvıların hava yollarını tıkaması ve aşırı duyarlılık sonucu solunum güçlüğüne neden olmasıdır. Her yaştaki bireyleri etkileyebilen astım, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen bir hastalıktır. Astım; nefes darlığı, göğüste sıkışıklık hissi, hışıltılı solunum, öksürük, zor çıkarılan çok koyu, sert ve yapışkan balgam gibi yakınmalara neden olur. Karakteristik olarak ataklar halinde seyreden astım, sadece hafif bir öksürük olarak da, acil servise gitmeyi gerektirecek kadar ciddi bir şekilde de ortaya çıkabilir. Ataklar kendiliğinden gerileyebilir ya da geçebilir; ancak hasta çoğu kez astım ilaçlarını kullanarak rahatlar. Astımın tanısı en kolay ataklar esnasında konulur. Atak dışında ise hastalığın öyküsü hekimi astım tanısına yönlendirir. Tanı için hastadan akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, alerji testi, bazı kan tetkikleri istenilir” dedi.

Hastalığın ciddiyetini bir kez daha vurgulayan Dr. Raziye Uyguç, astım hastalarının dikkat etmesi gerekenleri belirti. Sigara dumanı ve kirli havanın astım şikayetlerini artırdığının altını çizen Uygıç, “Bu nedenle astım şikayetleri olanların mümkün olduğunca bu tür yerlerden uzak durmaları tavsiye edilir. Eğer kişi kendi sigara içiyorlarsa da en kısa zamanda bırakmaları gerekir. Aynı zamanda aşırı yorgunluk, mikrobik hastalıklar ve psikolojik bozukluklar da astımı tetikleyebilir. Bu sebeple astımı olan kişilerin kendilerine daha fazla dikkat etmeleri ve olabildiğince stresli ortamlarda bulunmamaları önerilir. Astım ataklarını tetikleyen diğer kriterler ise; ağaç, çiçek polenleri, hayvan tüyleri ve ev tozu gibi alerji yapıcı maddelerdir. Astım rahatsızlığı olan kişilerin bu tür maddelerden etkilenmemeleri için polenlerin yoğun olarak görüldüğü mevsimlerde mümkünse evde olmaları, klimalarının filtrelerini sık sık değiştirmeleri, camları kapalı tutmaları, evdeki peluş oyuncakları uzak tutmaları ve evi süpürmek yerine silmeleri tavsiye edilir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler