YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Astım Hastalığına Dikkat Uyarısı

Astım hastalığının; öksürük atakları, hırıltı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile kendisini belli ettiği belirtildi.7...

Astım hastalığının; öksürük atakları, hırıltı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile kendisini belli ettiği belirtildi.

7 Mayıs, Dünya Astım Günü olarak kutlanıyor.

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Alerji ve İmmünoloji Bölümü Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlknur Bostancı, astım hastalığının; öksürük, hırıltı, nefes darlığı bulguları olan solunum yolu tıkanıklığı, duyarlılığı ve yangısı ile karakterize edilen bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Astımın tek bir hastalık değil farklı klinikleri olan kompleks bir sendrom olduğunu ifade eden Prof.Dr. Bostancı, şöyle konuştu: “Astımlı hasta, tekrarlayan öksürük atakları, hırıltı, nefes darlığı, balgam ve göğüs ağrısından şikayetçidir. Öksürük atakları özellikle gece çocuğu uykudan uyandırır. Astım atakları arasında muayenede bulguları tamamen normaldir. Astımlı çocuğun muayenesinde parmaklarda çomaklaşma ve kötü beslenme bulguları yoktur.”

ASTIMDA ACİL MÜDAHALE

Astım tedavisinin çeşitli basamakları olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Bostancı, her basamakta hasta eğitimi ve çevre kontrolünün yapıldığını söyledi. İlaç tedavisi, alerjen aşı tedavisinin yanı sıra evde müdahale gerektiren durumlar ve müdahale yöntemleri olduğunu kaydeden Prof.Dr. Bostancı, “Ev içi tetikleyiciler belirlenmeli ve elimine edilmelidir. Örneğin, ikinci ve üçüncü el sigara içiciliği, hamamböceği, küf ve iritanlar uzaklaştırılmalıdır. İnhaler cihaz doğru kullanılmalı yazılı astım atak eylem planını aile evde uygulayabilmelidir. Astım eylem planı her hastaya özel olmalıdır” dedi.

Acil müdahale gerektiren durumlar ve müdahale yöntemlerinin olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bostancı, şunları söyledi: “Akut astım atağında rahatlatıcı verilir düzelmezse ağızdan kortikosteroid verilir ve acil servisle iletişime geçilir.”

ASTIMIN FARKINDALIĞI ARTIRILMALI

Astımın bazı hastalıklarla birlikte görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bostancı, bunların; rinit ve sinüzit, şişmanlık, tıkayıcı uyku apne sendromu, gastroözafagial reflü ve alerjik bronkopulmoner aspergillozis olduğunu dile getirdi.

Tüm dünyada GINA faaliyetleri çerçevesinde her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü düzenlenen Dünya Astım Günü’nün farkındalığının artırılması gerektiğini belirten Prof.Dr. Bostancı, astımın ‘kontrol edilebilir’ bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yarın 7 Mayıs Dünya Günü dolayısıyla Ankamall AVM’de etkinlik düzenlenecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler