HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşure günü faziletleri nelerdir? İşte aşure günü yapılması gerekenler

Aşure günü faziletleri ve aşure günü yapılması gerekenler merak ediliyor. Bugün Muharrem ayının 10. günü... Vatandaşlar aşure günü yapılması gerekenleri hayatında uygulamak istiyor.

Aşure günü faziletleri nelerdir? İşte aşure günü yapılması gerekenler

"Aşure günü ne zaman?" sorusunun yanıtı Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının başlaması ile bu ay içindeki önemli tarihler araştırılırken, Aşure günü ne zaman sorusu herkes tarafından merak edilen soruların başında geliyor. Müslümanlar için önemli günlerden biri olarak kabul edilen Aşure günü, İslam aleminde önemli bir yeri olan günlerden biridir. Peki bu gün neden bu kadar önemli? Aşure günü ne zaman sorusunun yanı sıra bu güne dair, Aşure günü faziletleri, Aşure günü yapılması gerekenler, duası, yapılacak ibadetler de merak konusu... Aşure günü hakkında merak edilen konu başlıklarını sizler için derledik.

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Aşure günü, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününe tekabül etmektedir. Bu önemli günde bir çok önemli olayın meydana geldiğine inanılır. Aşure kelimesi Arapça'dan dilimize geçmiştir. Arapça'da 10 manasına gelen bu 'aşara' kelimesinden türetilen bir kelimedir. Aşure günü tüm İslam mesheplerinde önemlidir.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure günü ne zaman sorusu oldukça merak ediliyor. Aşure günü daha önce de belirttiğimiz gibi Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayında yer alır. Bu ayın 10. gününe tekabül eder. Buradan yola çıkarak; Muharrem ayı 2 Ekim'de başladı ve 10. günü, yani Aşure günü, 11 Ekim Salı gününe denk gelmektedir.

AŞURE GÜNÜ YAPILMASI GEREKENLER

Aşure gününün tüm İslam aleminde önemli bir yeri vardır. Ancak özellikle Şii ve Alevi mezheplerinde daha bir önemsenmektedir. Şii inancında; Hz. Muhammed'in (s.a.v.) torunu İmam Hüseyin'in Kerbela'da Muharrem ayının 10. gününde şehit edilmesi nedeniyle bu ay matem ayı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bu süreçte iki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz. Matem günlerinde taziye meclisleri düzenlenir ve mersiyeler okunur, yemekler verilir. Alevilerde ise ise başta İmam Hüseyin'in şehit edilmesi olmak üzere On İki İmamlar'ın acılarını anlamak ve onları anmak maksadıyla Muharrem Matemi tutulur. Bunun yapılmasındaki amaç; böyle acıların bir daha yaşanmaması için gerekli insani değerleri ve Alevi öğretisini özümsemektir. Muharrem Matemi süresince kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez, ayrıca et yenmez. Yine matem sürecinde canlılara eziyet edilmez. Bu süreçte kalp kırmamak, dil ile incitmemek, dedikodu yapmamak gerekir. Matem döneminde sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar.

Aşure tarifi için tıklayın

MATEM ORUCU (AŞURE GÜNÜ ORUCU) NEDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere Muharrem Matemi sürecinde tutulan Matem Orucu merak edilen bir diğer konudur. Matem orucunda 12 gün oruç tutulur. Tutulan bu oruçlar aslında bir yas ibadetidir ve bu ibadetler bütün mazlumlara adanır. Matem Orucu sürecinde; su içilmez, çamaşır yıkanmaz, tıraş olunmaz, sigara ve içki tüketilmez, hayvan kesilmez, et, soğan, sarmısak, yumurta yenilmez. Ağaç kesilmez, canlı öldürülmez, hiç bir canlıya eziyet edilmez, kokulu maddeler koklanmaz, süslenilmez, aynaya bakılmaz, türkü söylenmez, oyun oynanmaz, düğün ve eğlence yapılmaz, cem yapılmaz. Yine oruç açılsa dahi süreç boyunca cinsel ilişkiden uzak durulur.

AŞURE GÜNÜ FAZİLETLERİ VE YAPILACAK İBADETLER

Aşure günü ve Muharrem ayında oruç tutmak sünnettir. Yine bu önemli günlerde yakın akrabaları, büyükleri ziyaret etmek, onların gönüllerini hoşnut etmek doğru bir hareket olacaktır. Dinimizde sadaka vermek sünnettir. Muharrem ayında da sadaka verilmesi önemlidir. Hadis-i Şerif'te, "Aşure günü zerre kadar sadka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurulur. Yine selamlaşmak önemlidir. Hadis-i Şerif'te, "Aşure günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur, buyuruldu. Çocukları sevindirmek gerekir. Hadis-i Şerif'te bu konuyla ilgili, "Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur" buyurulmaktadır. Yine bir başka Hadis'te, "Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir" buyurulmaktadır. Aşure gününde ilim öğrenmek de büyük sevaptır. Bu konuda ise Hadis-i Şerif'te, "Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer" buyurulur.

Muharrem ayının ilk gecesi şu şekilde niyet ederek bir Tesbih Namazı kılınır:

“Yâ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-! ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur.”

Tesbih namazında şunlar okunur:

1. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî,

  1. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âmene’r-Rasûlü... (Sûre-i Âl-i İmrân’ın ilk 2
    âyeti de ilâve edilerek)
  2. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî...
  3. rek’atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 ihlâs-ı Şerîf.
    Namazdan sonra istiğfâr edilir, salavât-ı şerife getirilir ve arkasından duâ
    yapılır.

AŞURE GÜNÜ YAŞANAN ÖNEMLİ OLAYLAR

Muharrem ayının 10. gününde bir çok önemli olayın meydana geldiğine inanılmaktadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) torunu İmam Hüseyin, 10 Ekim 680 tarihinde Kerbela'da Yezid'in ordusu tarafından katledilmiştir. Öte yandan; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi de Aşure gününde, Muharrem ayının 10. gününde, gerçekleşmiştir.

En Çok Aranan Haberler