Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Arap ülkeleriyle ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde olumlu adımlar attıklarını ifade ederek, “Ancak bu ülkelerin iktisadi yapıları ve sorunları göz önüne alındığında arzu edilen sonuçları aldığımız söylenemez” dedi.
Arap ülkelerine yapılan ihracatlarla ve Ortadoğu’daki ülkelerin son durumu ile ilgili olarak yazılı bir değerlendirme yapan Aşut, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yer alan 18 Arap ülkesine yaptığımız ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 22,4’ü. Ancak bu ülkelerden Irak’ın sıra dışı bir konumu var. Irak’ı hariç tutarsak, geri kalan 17 Arap ülkesine yaptığımız ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 15,4’üne düşüyor. Oysa aynı dönemde sadece üç büyük Avrupa ülkesinin, krize rağmen ihracatımızdaki payı yüzde 20,6. Bu göstergeler ciddiye alınmalıdır” dedi.
“ARAP ÜLKELERİNDEKİ TAŞLARIN YERİNE OTURMASI MISIR’A BAĞLI”
Geçtiğimiz dönemde Arap ülkelerinin aynı süreçten geçmediğini, bazılarının iç savaş yaşadığını, bazılarının ise görünüşünde hiçbir değişikliğin olmadığının altını çizen Aşut, “Ancak yine de taşlar yerinden oynamış oldu. Bunların nasıl yerine oturacağı da büyük ölçüde, Mısır’daki gelişmelere bağlı. Mısır, Arap dünyasında hala etkin bir ülkedir. Bundan dolayı Mersin olarak Mısır ile ilişkilere ayrı bir önem veriyoruz. Arap ülkeleri ekonomik yapıları itibariyle birbirlerine benzemiyorlar. Düşük nüfuslu, petrole sahip Arap ülkelerinin sorunlarıyla yüksek nüfuslu, doğal kaynak zengini olmayanların sorunları aynı değil. Ancak bölge ülkelerinin tümünü tedirgin eden küresel boyutta iktisadi gelişmeler var. Mısır, bir yıl içinde döviz rezervlerinin yarısını kaybetti, ekonomi daraldı, işsizlik hızla yükseldi. Benzer bir durum Tunus için de söz konusu. Özellikle Suriye’deki sıkıntı Türkiye’ye doğrudan yansıması açısından daha da önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
“BÖLGENİN BÜTÜNÜ İÇİN 2012’DE BÜYÜME HIZININ DÜŞMESİ BEKLENİYOR”
Bölgedeki diğer ülkelerin Avrupa’daki krizin etkisini daha fazla hissetmeye başladığına vurgu yapan Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bölgenin bütünü için 2012’de büyüme hızının düşmesi bekleniyor. Öte yandan Avrupa’daki krizin, özellikle Güney Avrupa ülkelerinin Arap ülkelerindeki faaliyetlerini arttırmaya yöneltmesi bekliyoruz. Bunun işaretleri de görülmekte. Arap dünyasında rekabet daha da yoğunlaşacaktır. Özellikle, çoğu Arap ülkesinin bir zamanlar bu ülkelerin sömürgeleri olduğunu düşünecek olursak ciddi anlamda ortak dil konuşulmasının ve kültürel etkilerin Fransa, İtalya gibi ülkeler için bir avantaj olacağı unutulmamalıdır. Rekabetteki artışı sadece ihracat pazarlarımızda değil, Arap ülkelerinin tasarruflarını çekmede de göreceğiz. Arap ülkelerinde pazarlarımızı korumak ya da arttırmak istiyorsak devlet-özel kesim işbirliğine dayalı sistematik bir yaklaşım izlememiz gerekiyor. Çünkü ancak bu yolla, ne yapılabileceğini saptayabilmek için gerekli bilgiler toplanabilir.”
"BU BÖLGEDE DEVLETİN ÖZEL SEKTÖRE VERECEĞİ DESTEK ÇOK ÖNEMLİ"
Mersin-Mısır Ro-Ro seferlerinde bu işbirliğinin olumlu sonuçlarını hemen aldıklarını ifade eden Aşut, şuan için istikrarsızların ve belirsizliklerin bölgesi olan bu bölgelerde devletin özel sektöre vereceği desteğin çok önemli olacağına işaret etti. Bu bölgelerle olan ticaret yolunun AB ülkeleri gibi otoban konforuna sahip olmadığına değinen Aşut, “Bu bölgelerde ticaret taşlı ve patika yollardan geçiyor. Riskler ve ülkelerin kendine özel kurallarından geçiyor. Hala feodal yapılardan kaynaklanan kişisel ilişkiler ve devletin etkisi çok fazla. Bu anlamda bu bölgelerde devlet-özel sektör iş birliğine dayanan bir sistemle hareket etmeden pazarlara sahip çıkamayız. Pusuda bekleyen ve krizden dolayı daha da agresif hale gelen Güney AB ülkelerinden önce davranmak zorundayız. Aksi taktirde kaybedilen pazarları bir daha kazanmak mümkün olamayabilir” ifadelerine yer verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz