İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Marmaray projesinde denizin dibine yerleştirilen tüpler arasındaki geçiş tamamlandı. Törene katılan Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler Boğaz'ın alıtndan 1400 metre yürüyerek karşıya geçti.
Üsküdar sahilinde düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Boğaz'ın iki yakasını birleştiriyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Projeninin 2012 yılının sonunda bitirileceği sözünü aldım. İnşallah bir daha gecikmeyle karşılaşmayız" dedi.
Proje tamamlandığında Gebze-Halkalı arası trenle 105 dakikada katedilebilecek. Üsküdar ile Sirkeci arasında ulaşım 4 dakikada sağlanacak.
ERDOĞAN SUYUN ALTINDA 1400 METRE YÜRÜDÜ
Başbakan Erdoğan, beraberindekilerle yaklaşık 60 metre derinliğindeki tünele inerek son tüp elemanının birleşim kapısının açılışını gerçekleştirdi.
Erdoğan ve beraberindekiler tünelin içine indi ve yaklaşık bin 400 metre yürüdü. Başbakan, 11. tüpün bir önceki tüple birleşim kapısını açtı.
Erdoğan, "Amacımız trenle de bu yolculuğu 2012 yılı sonuna kadar yapabilmek. Onun hazırlıklarını ve çalışmalarını yapıyoruz" dedi.
Erdoğan, daha sonra yine aynı yolu yürüyerek döndü ve tüp batırma şantiye alanına çıktı. Başbakan Erdoğan, tüp geçidin içinde bir saat 10 dakika kaldı.
HAYAMA: TÜRK HALKI RÜYASINA YAKLAŞTI
Törende konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Marmaray Projesi'nin ana bölümü olan Boğaz geçişinin tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Projenin Türkiye'de son yıllarda yapılan en büyük proje olduğunu vurgulayan Tanaka, Marmaray Projesi'nin tamamlanmasıyla Türkiye'nin ekonomik gelişmesinin artacağını vurguladı. Tanaka, "Bu tüp geçidin Japonya-Türkiye ilişkilerinin yeni simgesi olmasını diliyorum" dedi.
Marmaray Projesi'nin yüklenici firmalarından Japon Taisei Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Karji Hayama da İstanbul Boğazı'nın yüksek hızlı akıntılı olmasından ve bugüne kadar yapılmış diğer tünellerden daha derine yapılmasından dolayı, Marmaray Tüp Geçişi'nin dünyanın en zor batırma tüneli olduğunu belirtti.
Hayama, çalışmalar sırasında birçok zorluklarla karşılaştıklarını ancak yaklaşık bin 400 metre uzunluğundaki batırma tünelinin tamamlandığını bildirdi.
Karji Hayama, "Batırma tünellerinin tamamlanması, Türk halkının tarihi rüyasına bir adım daha yaklaşması demektir" diye konuştu.
Hayama, projenin geri kalan safhasında da bir çok zorluklar bulunduğunu ancak bütün zorluklara rağmen projenin tamamlanacağını söyledi.