EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

At meydanı nasıl yazılır? At meydanı mı atmeydanı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dilinde farklı dillerden gelip zamanla Türkçeleşmiş olan, birden fazla anlamı ve eş anlamlı karşılığı bulunan, birkaç kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu birçok kelime ve kelime grubu vardır. Tüm bu kelime türleri Türkçe kelime dağarcığını genişletmesinin ve zenginleştirmesinin yanı sıra çeşitli yazım yanlışlarını da beraberinde getirebilmektedir.

At meydanı nasıl yazılır? At meydanı mı atmeydanı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Son derece zengin bir kelime dağarcığı bulunan Türkçe dili başka dillerden çeşitli kelimeleri almış ve zamanla Türkçeleştirerek kelime haznesine katmıştır. Bu kelimeler çeşitli dil bilgisi kurallarına göre Türkçeleştirilmiş ve tam Türkçe karşılıkları üretilmiştir. Başka kelimelerin bir araya gelmeleri ile oluşturulan ve birleşik türde olan kelimeler de Türkçe kelime dağarcığını zenginleştiren bir başka neden olarak kabul edilmektedir.

At meydanı nasıl yazılır?

İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan at meydanı kelimesi yazımında çok sık hata yapılan birleşik kelimeler arasında yer alır. Bu kelime at ve meydan kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş olan ve aynı zamanda isim tamlaması olan bir kelimedir.

Eş anlamlı kelimesi olarak hipodrom kelimesinin de kullanıldığı at meydanı TDK’nin (Türk Dil Kurumu’nun) resmi internet sayfası ve Türkçe Sözlük yayınlarında isim türünde iki farklı tanım ile yer almaktadır. Bu tanımlar şunlardır:

  • Atların ya da at arabası koşularının gerçekleştirildiği yer
  • Atların pazarlandıkları yer

At meydanı mı atmeydanı mı?

TDK (Türk Dil Kurumu) at meydanı yazımının doğrusunun ayrı olması gerektiğini ifade etmiştir. Türkçe yazım kurallarına göre at meydanı doğru yazılışı ayrı olmalıdır. Bu kelimenin atmeydanı şeklinde bitişik yazılması yazım hatası yapıldığı anlamına gelir. Dilimize ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerin sahip olması gereken bazı diğer durumlar şunlardır:

  • Kişi adları ile yapılan sokak, cadde, mahalle gibi yer bildiren isimler
  • İç, dış, sıra kelimeleri kullanılarak oluşturulan terim ve kelimeler
  • Gök cisimlerinin isimleri
  • Zaman belirten birleşik türde kelimeler
  • Bilgi ya da bilim kelimeleri ile kullanılan kelimeler
  • Olay, olgu ya da durum bildiren sözler kullanılarak oluşturulanlar
  • Eşya ya da nesne isimleri kullanılarak oluşanlar

En Çok Aranan Haberler